Med nya könslagen kan fler personer må bättre

Nu kan fler må bättre, skriver Martina Johansson (C). Bilden är från Springpride i Eskilstuna 2022.

Nu kan fler må bättre, skriver Martina Johansson (C). Bilden är från Springpride i Eskilstuna 2022.

Foto: Robin Folkö

Insändare2024-04-29 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till signaturen "SG Daun, gammal man", som nyligen skrev insändaren "Vore kul att bli grabb, sa flickan".

Den moderniserade lagen om könsbyte är en lag som nu uppdateras från 1972. Det är alltså ingen ny företeelse att man kan byta juridiskt kön i Sverige. Det denna lag dock gör är att det inte längre krävs flera års köande för att sedan finnas i en utredning i flera år för att få byta juridisk kön, med diagnosen könsdysfori. 

Den uppdaterade lagen gör att det räcker med ett enklare medicinskt intyg där man intygar att personen förväntas leva i den upplevda könstillhörigheten under överskådlig tid.

Detta är inte något man kommer på en fredagskväll och sedan genomför, utan de personer vi pratar om är personer som under många, många år mår dåligt och blir bemötta med fördomar, hat och hot av personer som inte kan acceptera att andra vill leva det liv de vill även om det inte är lika som man själv lever sitt liv.

Att detta skulle leda till ”huller om buller” finns inga belägg för. Dessa förändringar har alla våra grannländer gjort och några för tio år sedan, och där lever de flesta fortfarande på samma sätt som före deras ändrade lagstiftning. Däremot mår några personer betydligt bättre!

Jag är stolt över att varit med och tagit steg framåt för HBTQI-personers rättigheter.