NPF-anhöriga kraschar pÄ grund av bristande stöd

MÄnga anhöriga till personer med NPF-diagnos mÄr dÄligt, skriver företrÀdare för Riksförbundet Attention.

MÄnga anhöriga till personer med NPF-diagnos mÄr dÄligt, skriver företrÀdare för Riksförbundet Attention.

Foto: Staffan Löwstedt (SvD/TT)

InsÀndare2024-03-28 19:10
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Att vara anhörig till nĂ„gon med neuropsykiatriska funktionsnedsĂ€ttning (NPF) som adhd och autism Ă€r ofta en nĂ€ra nog livslĂ„ng uppgift. Men trots ett tungt och omfattande ansvar uteblir ofta stöd och förstĂ„else frĂ„n omgivningen, vilket leder till förödande konsekvenser. Inte minst för de kvinnor som Ă€r anhöriga. 

Riksförbundet Attention har i sin enkĂ€t om anhörigskap och NPF samlat in 4 600 röster, varav 92 procent av de svarande var kvinnor. Svaren vittnar om ett anhörigskap som Ă€r tungt och ansvarsfullt. För Ă€ven om anhörigskapet sĂ„klart innehĂ„ller glĂ€djeĂ€mnen, sĂ„ Ă€r det utmanande pĂ„ flera sĂ€tt och fĂ„r ocksĂ„ förödande konsekvenser. Det Ă€r tydligt att anhöriga betalar ett högt personligt pris nĂ€r de kĂ€mpar för sin nĂ€rstĂ„ende i form av psykisk och fysisk ohĂ€lsa, försĂ€mrad arbets- och ekonomisk situation, familjekonflikter och social isolering. 

9 av 10 anhöriga uppger att de har stressrelaterad psykisk ohĂ€lsa. 

5 av 10 anhöriga uppger att de Ă€r utmattade. 

Vi kan ocksĂ„ se att vissa grupper Ă€r sĂ€rskilt utsatta, till exempel anhöriga med egen NPF-diagnos eller anhöriga till personer som har psykiatrisk tillĂ€ggsproblematik. Av förĂ€ldrar med egen diagnos har 7 av 10 utmattning. 

Trots att det sedan 2009 Ă€r obligatoriskt att erbjuda stöd till anhöriga ser det vĂ€ldigt olika ut vilken hjĂ€lp som finns att fĂ„ i landet. 

För att situationen ska bli bÀttre för anhöriga behövs stora förÀndringar och mÄnga olika ÄtgÀrder behöver sÀttas in. HÀr Àr vÄra viktigaste krav och förslag:

  • Att vĂ„rden och socialtjĂ€nsten alltid uppmĂ€rksammar och erbjuder stöd till anhöriga och sĂ€kerstĂ€ller att den anhöriga har tagit till sig information. 
  • Att kommuner erbjuder ett individualiserat och flexibelt anhörigstöd som kan anpassas utifrĂ„n behov. 
  • Att det ska bli lĂ€ttare att förena anhörigstöd med arbete. 
  • Att se över socialförsĂ€kringssystemet och anpassa det till anhörigas behov. Anhörigas stöd och omsorg behöver ses och vĂ€rderas som den insats den Ă€r.