Bygg inte temporÀra baracklösningar i LÀggesta

"Bygg inte temporÀra baracklösningar för sÄ viktig verksamhet nÀr det ÀndÄ kommer att behövas en skola", skriver företrÀdare för V i StrÀngnÀs.

"Bygg inte temporÀra baracklösningar för sÄ viktig verksamhet nÀr det ÀndÄ kommer att behövas en skola", skriver företrÀdare för V i StrÀngnÀs.

Foto: Anna HĂŒbsch/Fanny Lindblad

InsÀndare2024-02-16 12:34
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Varför byggs inte LĂ€ggestaskolan nu? Mariefredsskolan Ă€r överfull och Åkerskolan kommer heller inte kunna fyllas hur mycket som helst.

En inte obetydlig faktor Ă€r ocksĂ„ vad kommunen vill ha för inflyttning till LĂ€ggestaomrĂ„det. Är det arbetande förĂ€ldrar som uppskattar platsen och förutsĂ€ttningarna eller Ă€r det omrĂ„den som kommer att bidra till StrĂ€ngnĂ€s kommuns alltmer skeva befolkningsprognos?

Hur ser kommunen pÄ sin roll i att forma, planera och styra samhÀllsutvecklingen?

Skolan i LÀggesta har varit en frÄga sedan skolutredningen 2018 som resulterade i stÀngda smÄskolor och flytten av högstadiet frÄn Stallarholmsskolan. DÄ nÀmndes ocksÄ behovet av en skola i LÀggesta. Det Àr Är 2025 som varit det Är som nÀmnden hÄllit fast vid som det Är som skolan skulle vara klar, detta trots att prognoserna hittills sagt att behovet var 2024.

Nu har prognoserna Àndrats igen. Skolan Àr försenad. Byggnationer blir inte av i den takt som var tÀnkt. Det har heller inte flyttat in sÄ mÄnga barnfamiljer som man trodde. Att det inte flyttar in barnfamiljer kanske Àr just för att det inte finns nÄgon skola?

Vi kan inte se att det finns nÄgot som hindrar att kommunen ordnar med den avfart som behövs för skolomrÄdet och den övergÄng som barnen frÄn Marielund och LÀggesta behöver för att komma över vÀgen. DÀrefter kan en ordentlig skolgÄrd, den önskade lokala gymnastiksalen och en första etapp av skolan byggas pÄ rÀtt plats. I enlighet med gÀllande detaljplan för omrÄdet.

Skolchefen nÀmner i en artikel att en skola som inte Àr full gÄr ut över skolpengen. Ja, StrÀngnÀs kommun har hÀlften av eleverna i friskolor. Friskolor som i nÄgon sorts omvÀnd rÀttvisa krÀver att fÄ sin del av kommunens kostnadsökning för en ny kommunal skola.

Systemet Àr som det Àr och gÄr man emot det sÄ brukar minst en av friskolorna överklaga beslutet. Det borde dock vara fullt möjligt att runda den delen av systemet. LÄt Barn- och utbildningsnÀmnden hyra de delar av skolan och annat som de anvÀnder, anpassa hyran efter det slitage och den ventilation etcetera som uppstÄr respektive behövs för ett mindre antal elever. Avtala om en kostnad för nÀmnden som inte medför en mÀrkbar ökning av kostnaden per elev, anvÀnd de flexibla delarna av systemet för att balansera elevpengen. GÄ inte i systemets fÀlla i onödan. LÄt kommunstyrelsen stÄ för kostnaderna för lokaler som inte anvÀnds som utbildningslokaler och lÀgg exploateringskostnader för ytor och vÀgar i exploateringsprojektet och inte i skolans budget.

Marknadsskolans udda finansieringssystem ska inte förhindra att kommunen planerar och bygger de skolor som behövs. Skolor som ger en bra utbildning och driver utvecklingen av bostadsomrÄden i rÀtt riktning. Bygg inte temporÀra baracklösningar för sÄ viktig verksamhet nÀr det ÀndÄ kommer att behövas en skola.

David Aronsson, gruppledare för VÀnsterpartiet i StrÀngnÀs.
David Aronsson, gruppledare för VÀnsterpartiet i StrÀngnÀs.