S tar priset för årets minst genomtänkta miljöförslag

Skribenten är inte imponerad över förslaget om gårdsförsäljning av alkohol.

Skribenten är inte imponerad över förslaget om gårdsförsäljning av alkohol.

Foto: Anders Wiklund (TT)

Insändare2024-05-18 20:20
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med en förbluffande kreativitet i att omdefiniera begreppet "miljövänligt" har Socialdemokraterna nyligen presenterat ett förslag som förmodligen är tänkt som en mästerkurs i ogenomtänkthet. Det handlar om gårdsförsäljning – men med en twist!

Ett genuint exempel på politisk fingerfärdighet där produkter som du fysiskt kan röra vid på en gård inte får köpas direkt. Nej, i stället ska Systembolaget, med sin vanliga effektivitet, sköta leveranserna direkt hem till din dörr.

Tänk dig att stå på en vingård, titta på de druvor som skulle kunna bli ditt vin, men behöva beställa det online och vänta på att det levereras från en annan plats. Logiken? Försvinnande liten.

Och låt oss inte tala om den här planens miljökonsekvenser. Fler transporter innebär mer utsläpp. Mer utsläpp betyder mindre miljövänlighet. Är det så svårt att förstå, eller är det bara jag som missar något? Vi pratar om ett förslag som effektivt ökar koldioxidavtrycket för varje flaska som säljs, under förevändningen att skydda ett monopol som redan känns lika modernt som en kassettbandspelare.

Säg hejdå till den charmiga idén om att köpa lokalt och minska miljöavtrycket. Socialdemokraternas lösning är här för att ge dig det bästa av två världar: mer byråkrati och högre koldioxidutsläpp! Och det bästa av allt? De verkar tro att detta på något vis inte kommer att påverka folkhälsan negativt. Kanske för att vi kommer att vara så upptagna med att försöka förstå logiken i deras plan att vi inte har tid att dricka?

Allt detta medan vi säkerställer att varje steg i processen är så krångligt och resurskrävande som möjligt. Från gården, till Systembolagets lager, till din ytterdörr – en logistisk dans som skulle få vilken klimataktivist som helst att gråta i sitt återvunna ölglas.

Bravo, Socialdemokraterna, ni har verkligen tagit priset för årets minst genomtänkta miljöförslag.