Centern är en garant för hbtqi-personers rättigheter

Valet till Europaparlamentet den 9 juni är helt avgörande för att hbtqi-personer även i framtiden ska kunna leva i frihet, få vara sig själva och älska vilka de vill, skriver centerpartisterna Abir Al-Sahlani och Martina Hallström.

Valet till Europaparlamentet den 9 juni är helt avgörande för att hbtqi-personer även i framtiden ska kunna leva i frihet, få vara sig själva och älska vilka de vill, skriver centerpartisterna Abir Al-Sahlani och Martina Hallström.

Foto: Darko Vojinovic

Debatt2024-05-18 06:32
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Centerpartiets politik utgår alltid från alla människors lika rätt och värde. Vi har länge drivit på kampen för att stärka hbtqi-personers (homosexuella, bisexuella, trans-, queer- eller intersexpersoners) rättigheter. Men vi ser i dag hur rättigheter vi förut trodde var givna, rullas tillbaka runt om i EU.

I Eskilstuna gick Sverigedemokraterna i fjol ut och ville dra in kommunens stöd till Pride och RFSL. Motiveringen menar man var att man ville ”hålla hårt i Eskilstunabornas pengar och skydda barn från sexuella influenser”. 

En typisk retorik som används av ultrakonservativa krafter, som vill inskränka hbtqi-personers rättigheter. Vi är glada att deras förslag inte gick igenom i kommunfullmäktige. Centerpartiet håller gränsen mot de hbtqi-fientliga krafterna i samhället. Vi ser runt om i Europa hur dessa krafter gör allt de kan för att förstöra det progressiva arbete som vi har drivit på i decennier. I Polen införde man hbtqi-fria zoner i delar av landet och i Ungern har en ny lag trätt i kraft för ett par år sedan som innebar att man inte kan ändra sin könstillhörighet längre. 

Valet till Europaparlamentet den 9 juni är helt avgörande för att hbtqi-personer även i framtiden ska kunna leva i frihet, få vara sig själva och älska vilka de vill. Där är Centerpartiet en garant för att gränsen hålls mot dessa krafter. 

För medan Sverigedemokraterna gör allt de kan för att rulla tillbaka hbtqi-personers rättigheter, kavlar Centerpartiet upp armarna för att i stället stärka dem. Därför har vi ett antal förslag på hur vi kan stärka hbtqi-personers rättigheter runtom i Europa.

  • Verka för att andra EU-länder inför en könstillhörighetslag. Den 17 april 2024 antog Sverige äntligen en modern könstillhörighetslag, efter 17 år av utredningar. Men 14 av 27 länder i EU har ingen lagstiftning i stil med könstillhörighetslagen. Därför vill vi driva på för att de länder som inte har en könstillhörighetslag idag, snarast ska lagstifta om att införa en sådan. Mer konkret vill vi att den svenska regeringen bilateralt driver på i samtal och förhandlingar med dessa länder, och passar på att lyfta och pressa på i frågan.
  • Klassa hatbrott mot hbtqi-personer som ett gränsöverskridande brott i hela EU. Hat och våldsbrott mot hbtqi-personer i Europa ökar. 2022 var det värsta året på ett decennium för hbtqi-personer, enligt den europeiska organisationen för hbtqi-rättigheter (ILGA). Därför vill Centerpartiet att man ska klassa hatbrott mot hbtqi-personer som ett gränsöverskridande brott i hela EU. I dag räknas främst terrorism och penningtvätt som sådana brott, men vi vill att hatbrott mot hbtqi-personer också ska läggas till i listan.
  • Få på plats en EU kommissionär med ansvar för jämställdhet och mångfald, med särskilt uppdrag att jobba med hbtqi-frågor. En annan organisation vid namn ”Forbidden colours” har gjort en sammanställning hur Europaparlamentet har röstat i hbtqi-frågor de senaste fem åren. Den visar att var fjärde ledamot i Europaparlamentet har röstat mot hbtqi+ grundläggande rättigheter. Deras bedömning är att detta kan öka till så mycket som fyra av tio Europaparlamentariker under nästa mandatperiod. Vi ser hur viktigt det är att vi fortsätter att driva på i den här frågan och att vi håller gränsen mot dessa hbtqi-fientliga krafter. Därför vill vi se en EU-kommissionär som har ett särskilt uppdrag med att jobba med dessa frågor. På så sätt säkerställer vi även i fortsättningen att dessa frågor är högt på den politiska dagordningen.

Abir Al-Sahlani
Kandidat i Europaparlamentsvalet

Martina Hallström
Kandidat i Europaparlamentsvalet