Hela Europa ska vara en HBTQI-frihetszon

Pride är inte bara ett firande, det är också en kampdag där vi slåss för alla de rättigheter som hbtqi-personer fortfarande inte har, skriver liberalerna Simona Mohamsson, Jonathan Törnstrand, Gabriella Toftered och Camilla Cederlöf.

Pride är inte bara ett firande, det är också en kampdag där vi slåss för alla de rättigheter som hbtqi-personer fortfarande inte har, skriver liberalerna Simona Mohamsson, Jonathan Törnstrand, Gabriella Toftered och Camilla Cederlöf.

Foto: Liberalerna

Debatt2024-05-17 05:32
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu är det dags för Springpride i Eskilstuna. En möjlighet att fira det som gör oss unika. Men Pride är inte bara ett firande, det är också en kampdag där vi slåss för alla de rättigheter som hbtqi-personer fortfarande inte har.

För oss liberaler är det självklart att arbetet för hbtqi-personers rättigheter inte stannar vid Sveriges gränser. Det är ett arbete vi måste göra i hela Europa och världen. Därför är årets val till Europaparlamentet avgörande. 

Flera EU-länder respekterar i dagsläget inte hbtqi-personers rättigheter. I Polen har “hbtqi-fria zoner” införts, Italien underkänner hbtqi-personer som föräldrar och Ungern har förbjudit information om homosexualitet för unga. Samkönade par kan inte gå hand i hand på vissa gator i Europa. Att de här staterna får demonisera och diskriminera hbtqi-personer skadar människor och skapar ett stängt Europa.

Den europeiska unionen har ett ansvar gentemot unionens hbtqi-personer, att visa dem att deras frihet är lika högt värderad som alla andras. Det ska inte finnas några hbtqi-fria zoner i Europa, utan Europa ska vara en hbtqi-frihetszon och försvara hbtqi-personers rättigheter i världen.



Därför driver Liberalerna följande förslag i årets EU-val:

  • Erkänn regnbågsfamiljer i hela EU. På flera håll i Europa kränks hbtqi-personers rättigheter av regeringar och myndigheter. Liberalerna vill stärka diskrimineringsskyddet på EU-nivå, så att samkönade par och andra regnbågsfamiljer erkänns i samtliga medlemsländer, och rätten att flytta i Europa garanteras oavsett hur en familj ser ut.
  • Förbjud omvändelseförsök & tvångssterilisering av transpersoner. Omvändelseförsök innebär att någon genom tvång och påtryckningar försöker få någon att ändra sin sexuella läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Detta pågår i Sverige och Europa just nu, och det är fullständigt oacceptabelt. Sedan 2013 är tvångssterilisering av transpersoner avskaffade i Sverige, men i många europeiska länder sker detta fortfarande och orsakar ett enormt lidande. Vi vill se ett totalförbud mot omvändelseförsök av hbtqi-personer och ett förbud mot tvångssterilisering av transpersoner i hela EU.
  • Straffa länder som inte respekterar hbtqi-personers rättigheter. EU behöver större möjligheter att kunna sätta ner foten mot de medlemsländer som inte respekterar mänskliga rättigheter, däribland hbtqi-personers rättigheter. Det måste få kännbara konsekvenser i form av att regionalstöd och andra EU-stöd dras in. EU-kommissionen ska kunna granska hur medlemsländerna lever upp till sina skyldigheter att skydda hbtqi-personer. EU ska vara ett samarbete som bygger på värderingar om varje människas frihet, inte en bankomat som fortsätter trycka ut pengar oavsett om länder diskriminerar minoriteter.
  • Prioritera hbtqi-flyktingar. Fler EU-länder bör ta emot kvotflyktingar, för att avlasta UNHCR:s läger och ge möjligheter till en laglig och ordnad väg till ett nytt liv. Genom vidarebosättning blir mottagandet också mer jämställt eftersom kvinnor i dag oftare blir kvar i konflikternas närområden. Fler EU-länder bör också likt Sverige prioritera utsatta kvinnor, hbtqi-personer och personer med funktionsnedsättning. Det skulle bidra till en mer jämställd och human migrationspolitik.
  •  

I vårt Europa ska det vara en självklarhet att man kan älska vem man vill, och vara den man är. Det här valet till Europaparlamentet är ett ödesval för människors frihet och vi liberaler går till val på att hela Europa ska vara en hbtqi-frihetszon. Rösta för det den 9 juni.

Simona Mohamsson
EU-valskandidat #3 (L)

Gabriella Toftered
Ordförande hbt-liberaler (L) 

Jonathan Törnstrand
EU-valskandidat #44 (L) 

Camilla Cederlöf
Gruppledare Eskilstuna (L)