SD visar en unken och förlegad syn pÄ hbtq-personer

SD vill inte att kommunen sponsrar RFSL och Springpride i Eskilstuna, nÄgot som Liberala ungdomsförbundet vÀnder sig emot.

SD vill inte att kommunen sponsrar RFSL och Springpride i Eskilstuna, nÄgot som Liberala ungdomsförbundet vÀnder sig emot.

Foto: Hanna Oscarsson

Debatt2023-04-11 07:27
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

FöretrÀdare för SD Eskilstuna uttryckte nyligen i en intervju att kommunen bör sluta finansiera RFSL och Springpride. Det Àr inte första gÄngen som SD:s unkna vÀrderingar speglas av den politik de driver och vi i Luf i Sörmland Àr trötta pÄ det!

Precis som samhÀllet utvecklas kanske Àven ni SD bör utvecklas och inse att hbtq+ inte bara Àr en bokstavskombination, utan att det Àr en stor grupp mÀnniskor som faller offer för er politik. NÀr ni förbjuder prideflaggor i Sölvesborg och nÀr ni försöker rycka undan RFSL:s finansiering sÄ skadar ni mÀnniskor. SD visar pÄ stor okunskap och orÀddhet, om hur deras politik pÄverkar svaga grupper i samhÀllet. RFSL gör mycket mer Àn att arrangera Springpride, de bedriver stödmottagning och stödgrupper för nyanlÀnda. RFSL kan rÀdda liv!

Tobias Gustafsson (SD) sade till Kuriren att RFSL och hbtq+-rörelsen “sĂ€kert” gör nĂ„got gott för hbtq+-personer samt att han inte Ă€r sĂ„ insatt. Han sĂ€ger att han inte lĂ€gger större vĂ€rderingar i vad man har för lĂ€ggning, dock sĂ€ger han i samma mening att han “inte skulle gĂ„ ut pĂ„ gatorna och ropa ut vilken lĂ€ggning jag har”. Det hĂ€r visar pĂ„ en unken och förlegad syn. Ni Ă€r okej med hbtq+, bara ni slipper se dem. Det Ă€r faktiskt inte klĂ€dsamt.

Pride handlar om olika saker, framförallt sĂ„ Ă€r det ett demonstrationstĂ„g för att alla mĂ€nniskor ska behandlas lika. Vi vet sen lĂ€nge att det inte Ă€r nĂ„got som SD Ă€r intresserade av. Pride Ă€r ocksĂ„ ett firande av olikhet, att vi alla inte Ă€r likadana gör samhĂ€llet starkare och bĂ€ttre. Ni vill ta bort sponsringen pĂ„ 200 000 kronor per Ă„r till RFSL och Pride. Vi tycker att kommunen bör sponsra RFSL eftersom att de 200 000 Ă€r till för Eskilstunabornas vĂ€lmĂ„ende och inte minst för hbtq.

Vill man se ett annat samhÀlle, ett samhÀlle dÀr olikheter firas och uppskattas istÀllet för att bespottas. Ett samhÀlle dÀr vi ersÀtter hat, rÀdsla och okunskap med kÀrlek, tolerans och upplysning sÄ gÄ med i Luf! Vi stÄr upp mot SD:s brun-sörjiga politik. Vi stÄr pÄ det fria folkets sida!

Luf tycker att staten inte ska moralisera över mogna mÀnniskors val av sexpartner, vi tycker att man bör utöka hbtq-kompetensen bland offentligt anstÀllda. Vi behöver öka tillgÀngligheten i den könsbekrÀftande vÄrden, det Àr sÄ vi kan rÀdda liv. SÄ istÀllet för ofrÀsch smyg-homofobi sÄ behöver vi en progressiv politik som stÄr pÄ alla hbtq-personers sida.

Felix Cileli.
Felix Cileli.