Nina Drakfors började sin politiska bana som kommunpolitiker för Socialdemokraterna. Men efter valet 2014 bytte hon parti och blev Sverigedemokrat i sin hemkommun Skara. Det är hon fortfarande, även om hon lämnade sitt nämnduppdrag i barn- och utbildningsnämnden i somras.
Inför avslöjade Eskilstuna-Kuriren att administratörerna bakom Granskning Sverige byggt upp en hemlig redaktion där anonyma nättroll kan få hjälp med att förvandla sina smyginspelade trollsamtal till färdiga videoklipp på Youtube. De som deltar i arbetet erbjuds ersättning om klippen får mer än 3000 klick.
Rösten som kallar sig Johan Andersson säger att inga sådana pengar betalats ut. De pengar som kommit in är donationer från sajtens lyssnare. Han vill inte säga hur mycket pengar det rört sig om.
Granskning Sveriges hemsida, där länkar till hundratals klipp finns samlade i åtta nyhetskanaler, ligger placerad på en sajt som ägs av den främlingsfientliga nättidningen Fria Tider. Det fungerar som en samlingssida för smyginspelade ljudklipp med politiker, journalister och människor som uttalat sig i medier i olika ämnen.
I de intervjuer som Eskilstuna-Kuriren gjort med trollfabrikens anonyma medarbetare förnekar en av dem att det skulle finnas någon koppling mellan Granskning Sverige och Fria Tider. Signaturen "Johan Andersson" säger nu samma sak.
Daniel Pohl, chefredaktör på den anti-rasistiska tidningen Expo, tycker inte att det är så förvånande. Nättidningen och trollfabriken har olika målgrupper, säger han.
‒ Även om de skiljer sig åt så är syftet bakom Fria Tider och Granskning Sverige i grunden detsamma: Att förmedla en politisk berättelse som framställer Sverige som utlämnat åt en politisk elit som förrått landet. Den här berättelsen kan berättas på flera olika sätt och Granskning Sveriges roll är då att spela det svikna folkets röst. I deras värld kan vem som helst vara en makthavare.
Hur många som arbetar aktivt med inslagen som sprids av Granskning Sverige går inte att säga säkert. Journalisten Jack Werner, som var med och skapade den populära Viralgranskaren, tror inte att de behöver vara särskilt många.
‒Den frågan är svår att besvara, inte minst för att många av den här sortens grupper är stängda och dolda. I min kommande bok skriver jag om en av dem, som jag av en slump hamnade i. Där hade de en väldigt intressant copy paste-strategi för att få ut sitt budskap, som jag tror andra också använder, säger han.
Genom att skapa en bank av kommentarer som kan klipp-och-klistras in i olika kommentarsfält kan en liten grupp nätaktivister skapa intrycket av att de är en stor folkrörelse. Granskning Sverige gör samma sak med ljudklipp.
Eskilstuna-Kuriren har fått ta del av ett utkast till Jack Werners bok om vandringssägner, myter och bluffar på nätet som utkommer i januari 2018. Där skriver han:
"Propaganda går ut på att förhålla sig till ljuset så den skugga man kastar blir så stor som möjligt. Att verkligen ge intrycket av att ens läger är det största, mest engagerade och mest passionerade kräver mer arbete, till exempel att tillbringa dygnets alla vakna timmar med att skriva kommentarer på internet. När aktivistkollektivet Researchgruppen 2013 granskade kommentarerna som publicerats på ett antal av de större högerextrema sajterna visade sig endast 183 enskilda skribenter stå för 366 291 kommentarer av totalt en halv miljon. Det betyder 2 000 kommentarer per person, och ger en helt annan bild av hur spridda åsikterna i deras läger egentligen är."