Het debatt om uthyrning till Jehovas

Kommunens val att hyra ut till Jehovas vittnen gillas inte av SD. "Går gränsen vid Hells Angels, islamister eller nazister"?

Tatjana Gudmundsgårdh (SD) hoppade av Jehovas vitttnen för sju år sen. Hon säger sig vara förvånad över den okunskap som finns om samfundet.

Tatjana Gudmundsgårdh (SD) hoppade av Jehovas vitttnen för sju år sen. Hon säger sig vara förvånad över den okunskap som finns om samfundet.

Foto: Eskilstuna kommun

Eskilstuna kommun2019-09-30 19:20

Vid kommunfullmäktiges sammanträde i torsdags debatterades kommunens uthyrning av Stiga Sports Arena till Jehovas vittnen. Sverigedemokraten Tatjana Gudmundsgårdh riktade två frågor till kultur- och fritidsnämndens ordförande Marie Svensson (S). Hur tänker kommunen agera om det sker lagbrott i kommunala lokaler? Och kommer förvaltningen att villkora att film som visar missaktning mot homosexuella inte får visas i en verksamhet som är hbtq-certifierad?

Tatjana Gudmundsgårdh var själv med i Jehovas vittnen tills för sju år sen då hon lämnade samfundet.

 – Den resa det innebar och de konsekvenser det medförde är inget jag tänker lägga fokus på här och nu. Syftet är inte heller att tala illa om Jehovas vittnen. Efter mitt utträde har jag slagits av omvärldens avsaknad av kunskap och inblick i det som försiggår bakom organisationens stängda dörrar, sa hon.

Enligt Gudmundsgårdh har Jehovas vittnen tidigare åsidosatt svensk lagstiftning genom att visa animerad film för barn, där homosexualitet framställs negativt.

– Filmerna används för att indoktrinera barn till att visa missaktning mot homosexuella och att samkönad kärlek inte är välkommen i paradiset. Jag vill att ni ägnar en tanke på hur det kan kännas att som barn lära sig att stå upp för dessa värderingar i skolan och att förväntas försvara och föra värderingarna vidare.

Marie Svensson var tydlig med att vare sig nämnden eller kommunen avser att granska sina hyresgästers program eller ställa några villkor förutom de generella som gäller vid uthyrning. 

– Vi bedriver ingen spaningsverksamhet och vi ska inte agera polis eller domstol. I våra hyresavtal framgår att hyresgästen ska ansvara för att ord, musik och beteende som kan uppfattas fientligt, kränkande eller rasistiskt inte förekommer, sa Marie Svensson.

– Aldrig hade jag  kunnat föreställa mig att jag skulle stå i den här församlingen med ledamöter och veta att en majoritet av dessa står bakom en uthyrning av en hbtq-certifierad arena till en organisation som öppet fördömer homosexualitet. Jag förstår att det är en obekväm, känslig och svår fråga att bemöta. Och jag vet att det också ligger en turismekonomisk vinning som grund för det här, sa Tatjana Gudmundsgårdh.

– När vi hyr ut så betyder inte det att vi som kommun delar åsikt med den som hyr av oss. Det är inte på något sätt brottsligt att ha olika syn på livsfrågor. Vi förväntar oss att den som hyr en lokal av oss tar sitt ansvar, följer lagen och ser till att ha de tillstånd som behövs, sa Marie Svensson.

– Jag förstår att ni förväntar er det, svarade Tatjana Gudmundsgårdh.

– Utifrån att en person redan är dömd i tingsrätten för att ha visat filmer som inte är godkända av Statens medieråd för barn under 15 år måste ni väl hålla med om att det är svårt att lita på att någon säger att de följer de förordningar som gäller. Om man inte ska ha insyn i de lokaler som man hyr ut var går då gränsen, vid Hells Angels, islamister eller nazister?

Stefan Krstic (L):

– Om vi anser att det är kränkande eller  går emot våra krav och vår värdegrund, varför då låta det ske utan att kommunen följer upp, verkar förebyggande eller agerar?  Att visa en film för barn som visar att homosexuella hamnar i helvetet är inte lämpligt. Det strider mot våra krav och den värdegrund vår kommun står för. Då får de väl hyra av en privat hyresvärd som vill ha sån här skit. Men inte i våra lokaler.

Tatjana Gudmundsgårdh (SD) hoppade av Jehovas vittnen för sju år sen. Hon säger sig vara förvånad över den okunskap som finns om samfundet.
Tatjana Gudmundsgårdh (SD) hoppade av Jehovas vittnen för sju år sen. Hon säger sig vara förvånad över den okunskap som finns om samfundet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!