Amazon startar svensk e-handel – i Eskilstuna

Enligt flera källor är Amazon nära ett inträde på den svenska e-handelsmarknaden. Lager- och logistikverksamheten kommer att finnas i Eskilstuna logistikpark i Kjula.

Enligt uppgift startar Amazon e-handel i Sverige inom kort. Lagret placeras i Eskilstuna logistikpark.

Enligt uppgift startar Amazon e-handel i Sverige inom kort. Lagret placeras i Eskilstuna logistikpark.

Foto: Niklas Holm/Reed Saxon/TT

Eskilstuna2020-04-24 14:45

I logistikparken i Kjula finns redan Amazon web services som erbjuder så kallade molntjänster.

Ända sedan Amazon köpte domänen amazon.se 2017 har det ryktats om att bolaget även planerar för att öppna ett eget jättelager, och att man har närmat sig logistikbolag och handlare inför en lansering av e-handel i Sverige.

Nyhetssajten breakit.se uppger att Amazon i februari registrerade en svensk filial hos Bolagsverket. Där beskrivs att den svenska filialen ska ägna sig åt: Upphandling och distribution av produkter och tjänster via webbsidan amazon.se eller från annan webbsida inom Amazonkoncernen samt att bedriva kommersiell, eller finansiell verksamhet samt förvaltning och administration av sådan verksamhet.

Amazon har även börjat rekrytera personal för vissa nyckelfunktioner.

I det senaste styrelseprotokollet från det kommunägda bolaget Eskilstuna logistik och etablering AB är en ny etablering inom kort på gång till logistikparken. Kunden beskrivs som ett internationellt bolag som initialt ska sätta upp och drifta ett stort e-handelsbolag. Affären blir officiell inom några veckor, står det i protokollet.

Att det faktiskt handlar om Amazon, framgår dock ännu inte av några officiella handlingar.

Däremot kopplas den tyska logistikbolagsjätten Kuehne Nagel till planerna, och väntas bli den som driver lager- och logistikverksamheten i Eskilstuna, på uppdrag av Amazon.

– Kuehne Nagel har redan samarbeten med Amazon så lägger man ihop ett plus ett så handlar det med säkerhet om att det är Amazons e-handel som är på väg till Eskilstuna, säger en annan källa.

Amazon, som grundades av den amerikanske miljardären Jeff Bezos, är i dag världens näst största e-handelsbolag, efter kinesiska Alibaba. 2018 omsatte Amazon.com drygt två biljoner svenska kronor, där e-handeln stod för cirka en biljon kronor.

Logistikbolagets vd David Hofmann säger att han inte kan kommentera uppgifterna. Bolagets styrelseordförande Johan Holmqvist (Oberoende ledamot, nominerad av M) säger även han att han inte kan kommentera Amazons eventuella inblandning i affären.

– Däremot kan jag säga att den nya etableringen som är på gång är mycket glädjande. Tredjepartslogistikern Kuehne Nagel har börjat rekrytera personal, men vem deras uppdragsgivare är kan jag inte uttala mig om, säger Johan Holmqvist.

Amazonz vd Jeff Bezos.
Amazonz vd Jeff Bezos.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!