Equirehab öppnar för franchise

Företaget Equirehab, som sysslar med träning och rehabilitering av hästar, har haft fullt upp sedan starten 2010. Verksamheten har kompletterats med veterinärklinik, butik och foderförsäljning. Nu öppnar ägarna för att etablera konceptet på flera orter genom franchising.

2 september 2017 04:05

‒Jag tror att det kommer att växa upp flera Equirehab runtikring med kvalitetssäkrad utbildning på de som jobbar där, säger Jörgen Carlström, delägare i Equirehab.

När Affärsliv besöker företaget på Ramsjö gård i Kvicksund är Jörgen Carlström i full färd med att vattenträna hopphästen Rio från Hallstahammar. Rio går på ett löpande band i en vattentank.

‒Normalt sett är det 5-6 hästar som jobbar i olika maskiner, säger Jörgen Carlström.

I friskvårdsanläggningen finns förutom vattenbandet bland annat ett torrband som man kan justera lutningen på.

‒Förutom för träning så använder vår hovslagare det ganska mycket när han har hästar som har lite diffusa problem. Då kan han slow motion-filma dem och få en idé om hur man kan korrigera fotisättningen.

En annan apparat består av ett vibrationsgolv som hästen kan stå på. Ovanför lyser solariumlampor på hästens rygg.

‒Här är hästarna före eller efter träning för att få en cirkulationsboost. Vi tjänar en hel del tid på återhämtningen mellan varje träningspass. Det blir en massage. Equirehab har även ett kallvattenspa för hästar. Hästen får stå i en tank med saltvatten som är 2-4 grader varmt.

‒Du kyler ner svullnader och annat. All läkning handlar om optimal cirkulation. Kroppens eget försvar mot kylan hjälper läkningsprocessen, berättar Jörgen Carlström. Samtidigt som Affärsliv besöker anläggningen har hästägaren Lotta Wigren från Lista träffat veterinären med sin amerikanska quarterhäst WheelingKrystalKing.

‒Det har varit perfekt att komma hit. Allt är på samma ställe så att man inte behöver flänga runt. Här finns Jörgen, Monika och veterinären kommer hit. I dag var det återbesök. De sa att jag får börja rida, säger Lotta Wigren.

Hon planerar nu att boka in ett träningspass med Jörgen Carlström.

Företaget Equirehab, som sysslar med rehabilitering och träning av hästar, startades av Jörgen och drivs numera av makarna Jörgen och Monika Carlström sedan 2010. Båda har cirka 30 års erfarenhet av ridsport. Jörgen tävlar fortfarande själv och är förbundskapten inom grenen reining som är en form av westernridning. Han är också verksam som bland annat amatörtravtränare på Sundbyholm. Dessutom har Jörgens döttrar Felicia och Filippa tävlat på internationell toppnivå i reining.

Monika, som är halvnorsk, har tidigare varit med i Norges dressyrlandslag. Hon är även utbildad equiterapeut, hästens sjukgymnast. När Affärsliv besöker Ramsjö gård befinner sig Monika på resa till Norge där hon anlitas av dressyrlandslaget som fysioterapeut. Idén till Equirehab bygger på Jörgen och Monikas erfarenheter från ridsporten.

‒En av de största utmaningarna med att tävla med hästar är att hålla hästen frisk. Jag upplevde att det saknades anläggningar som hade en helhetssyn på häst, säger Jörgen Carlström.

På Ramsjö gård har makarna Carlström samlat specialister i form av fysioterapeut, veterinärer, tränare, hovslagare.

‒Om man ska titta på framgångssagan med vårt ställe så är det just att vi har lyckats samla kompetens under ett och samma tak och att vi håller ihop det kring våra kunder, säger Jörgen Carlström.

‒Vi träffade väldigt rätt när vi öppnade. Vi har väl i princip haft fullt sedan dess.

Varje dag passerar mellan 20 och 60 hästar anläggningen.

‒Jag tror att våra kunder också uppskattar att vi försöker göra det så enkelt som möjligt. De får sitta på fodersäckar och vänta på veterinären. Det finns inget fancy väntrum med skinnsoffor utan det är lite familjärt på det sättet. Då blir kanske räkningen lite mindre också.

Anläggningen består av en stor byggnad som till största delen utgörs av en rymlig ridhall. Den byggdes för drygt tio år sedan. I byggnaden finns även friskvårdsanläggningen och veterinärkliniken. Byggnaden inrymmer dessutom en konferenslokal som bland annat används för utbildningar och en butik som bland annat säljer hjälpmedel och hälsokost. Equirehab bedriver också foderförsäljning.

Förutom Jörgen och Monika Carlström arbetar två anställda med renhållning och stallet. Dessutom jobbar två personer halvtid med träning och för att täcka upp för Jörgen och Monika när de är borta.

För närvarande pågår byggnation för att skapa övernattningsmöjligheter för hästägare. Framtidsplanerna handlar bland annat om att förbättra möjligheterna att träna travhästar på Ramsjö gård.

‒Vi skulle även kanske vilja ha en bättre köranläggning så att vi kan köra travhästarna på ett bättre sätt. Det ligger ganska högt upp på önskelistan.

Equirehab har fått förfrågningar om att öppna filialer på andra orter. Jörgen Carlström säger att han skulle kunna tänka sig någon form av franchiselösning där exempelvis tränare eller fysioterapeuter startar verksamheter liknande den på Ramsjö gård.

‒Vill man starta ett Equirehab med den här typen av verksamhet så kräver det ganska mycket kunskap och det kräver en hel del kvalitetssäkring. Den kvalitetssäkringen skulle vi kunna göra härifrån. Att kunna vattenträna hästar på den nivån som vi gör kommer att vara ett eget tränaryrke i framtiden. Eftersom vi är ganska duktiga på att utbilda och instruera skulle man kunna ta det här konceptet och flytta runt det och utveckla det på fler ställen. Det tror jag kommer att vara en intressant utveckling.

Franchise

Franchise eller franchising är en affärsmodell där ett varumärke, koncept eller produkt kan användas av (distribueras av) en oberoende näringsidkare mot en avgift till varumärkesägaren. Metoden kan användas inom praktiskt taget varje område av vårt näringsliv där försäljning av varor, tjänster eller service finns.

Kända franchisekoncept är McDonald's, Pressbyrån, ICA, Polarn & Pyret, Texas Longhorn, Lindex och Indiska Magasinet, liksom Western Unions telegrafsystem från järnvägens barndom.

Källa: Wikipedia.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa