Snabbväxande bilföretag trivs i Strängnäs

Dejan Basaric, 29, inledde sin karriär med att tvätta bilar. Efter att ha drivit upp en framgångsrik bilhandel i Täby har den prisade företagaren nu startat en andra bilaffär i Strängnäs.

5 september 2017 21:43

‒Vi kommer att fortsätta expandera. Vi är taggade på att ta mer mark, säger Dejan Basaric.

När Affärsliv Mälardalen besöker BD Bil AB i Strängnäs är det fullt av bilar både inne i den nyrenoverade bilhallen och ute på gården. Här finns allt från vanliga familjebilar och transportbilar till mer annorlunda modeller som till exempel en Mercedes-Benz Geländewagen från 1989.

Strängnäs är geografiskt klockrent

Dejan Savic, anläggningschef för BD Bil AB i Strängnäs

Det var i februari som BD Bil AB drog i gång sin försäljning av begagnade bilar på Gesällvägen i Strängnäs. Företaget huserar i lokalerna där det tidigare såldes Saab och Opel.

‒Vi öppnade med 30 bil och nu har vi drygt 80 bil. Vi kommer att öka betydligt. Vi har utan problem plats för 200 bilar här. Sedan får vi se hur mycket vi väljer att öka. Strängnäs är geografiskt klockrent, säger Dejan Savic som är anläggningschef i Strängnäs.

Dejan Savic har flyttat till Strängnäs för att basa för BD Bil AB på orten.

‒I Stockholm springer man sällan på sin kund. Här blir man igenkänd överallt. Vi har sålt en del bilar till Strängnäsbor. Det är jättekul när man springer på en bil man sålt på stan och morsar på ägaren.

Företagets ägare Dejan Basaric, 29, började sin karriär i bilbranschen med att tvätta bilar på en bilfirma. Han blev sedan säljare på samma företag. Efter två år slutade han på företaget för att i stället starta eget. Han sålde lägenhet och bil och betalade sina skulder. Överskottet räckte till att köpa sex bilar som han sedan sålde vidare.

‒Jag flyttade in till en kompis och bodde hos honom ett halvår. Det var en 'all in' från början, berättar han.

[fakta nr="2"]

Så småningom skaffade han lokaler till sin verksamhet i Vallentuna. Efter bara ett halvår hade verksamheten växt ur lokalerna. Han flyttade 2014 företaget till större lokaler i Arninge centrum i Täby kommun. Den snabba expansionen har fortsatt i Täby där företaget nu har cirka 100 bilar i lager.

Förra året fick Dejan Basaric ta emot Företagarnas pris Årets unga företagare i Täby kommun.

‒Första året omsatte vi drygt 40 miljoner. Andra året omsatte vi drygt 80 miljoner. Tredje året omsatte vi drygt 120 miljoner. Vi har växt enormt, säger Dejan Basaric.

En framgångsfaktor är att företaget omsorgsfullt väljer ut vilka bilar som ska köpas in. Dejan Basaric menar bland annat att miljötänket i dag är helt annorlunda än för bara några år sedan. Företaget köper bara in bilar som har en bra historik.

‒När vi köper in bilarna tas de in till verkstaden, de gås igenom, eventuella åtgärder görs och sedan sätts priset efter det. I dag konkurrerar vi ut privatpersoner på marknaden och här har du ju garantier när du köper, säger Dejan Basaric.

Nu är det upp till oss hur högt vi ska bygga.

Dejan Basaric, ägare för BD Bil AB.

Anläggningschefen i Strängnäs, Dejan Savic, nämner kundservice och flexibilitet som framgångsfaktorer. När en äldre herre från Sundsvallstrakten, som själv hade svårt att ta sig till Strängnäs, ringde och visade intresse för en bil körde Dejan Savic upp bilen till mannen och visade den för honom.

‒Vi tog företaget dit helt enkelt. Jag visste att han inte skulle bli missnöjd. Vi har bra bilar, bra priser, säger Dejan Savic.

Den största delen av försäljningen sker med hjälp av internet och sajter som till exempel Blocket, Bilweb och Byt bil.

Företaget har i dag sex anställda i Täby och tre i Strängnäs. Dessutom hjälper ägaren Dejan Basaric själv till i verksamheten med allt som behövs. Han berättar att företaget behöver rekrytera säljare och personal som ska jobba med ekonomi och inköp i Strängnäs.

‒Jag skulle inte säga att det är smooth sailing hela tiden, men det tyngsta jobbet är gjort. Grunden är där och den är stadig och nu kör vi. Nu är det upp till oss hur högt vi ska bygga.

[fakta nr="1"]

Mest sålda begbilarna i Sverige, andra kvartalet

Volvo V70 18885

VW Golf 14165

VW Passat 11551

Saab 9-5 7260

Saab 9-3 6469

Audi A4 6345

Ford Focus 6118

Volvo V40 5147

Audi A6 4676

Opel Astra 4405

Källa: KVD Bilpriser.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa