Anrikt Eskilstunaföretag har fördubblat omsättningen på två år

Industriföretaget CH Industry jubilerar och har under det föregående året anställt 20 nya medarbetare. En viktig faktor är att de för första gången börjat tillverka en helt egenägd produkt. "Vi har fortfarande kvar mycket av familjekänslan som man får i ett familjeföretag", säger VD och produktionschef Daniel Serrander.

24 april 2019 09:00

Företaget som har sin fabrik på Vilsta industriområde grundades av Carl Hellberg och Bengt Lindberg år 1948. Idén var att reparera gjutningar, bland annat till motorblock och växellådor.

Familjeföretaget har sedan dess tillhört en och samma ägarfamilj i tre generationer i Eskilstuna – fram till 2014 då man köptes av de nuvarande ägarna Ulrik Englund och Torbjörn Svahn.

– Det är häftigt med en så lång historia. Vi har fortfarande kvar mycket av familjekänslan som man får i ett familjeföretag. Vi har flera anställda som har jobbat med alla tidigare ägare, säger Daniel Serrander.

Kärnverksamheten har under lång tid varit att tillverka på uppdrag åt någon annan, bland annat svetsade komponenter och konstruktioner för tunga fordon åt Volvo och Scania.

– 2018 blev vi för första gången ägande av en egen produkt, en säkerhetsdörr av stål. Det var ett stort steg att ta för oss. Vi har gått från ett litet till ett medelstort företag med 60 anställda. Under förra året tog vi in 20 nya personer, ett par är tjänstemän men de flesta är montörer, svetsare eller maskinoperatörer, säger Daniel Serrander.

I och med detta har omsättningen ökat kraftigt på kort tid.

– Förrförra året omsatte vi drygt 65 miljoner kronor. Förra året låg vi på 90 miljoner kronor och i år ser det ut att gå mot 120 miljoner. Vi fördubblar alltså i princip vår omsättning på två år. Samtidigt har vi fått göra en hel del stora investeringar 2018, säger han.

Hur mycket pengar handlar det om?

– Vi vill inte säga en exakt summa, men det handlar om mångmiljonbelopp. Bland annat investerade vi i en ny dörrlina som innehåller stansmaskin, panelbockmaskin och monteringslina, säger Daniel Serrander.

70-årsjubiléet firades under slutet av förra året med personalen på Sundbyholms slott.

– Vi hade med i stort sett alla anställda med respektive på middag och underhållning. Vi har anställt många människor på attityd, inte främst på kompetens. Därför har det blivit ett gäng som fungerar jäkligt bra ihop, en blandning mellan gamla trotjänare och en del nyanlända, säger han.

Var ser du företaget om tio år?

– Vi räknar med fortsatt tillväxt. Det är långt ifrån omöjligt att produktionen av säkerhetsdörrar dubbleras inom kort. Då behöver vi minst tio personer till när vi måste börja gå skift på den linan.

På vägen ser VD:n en del utmaningar.

– Dels att få tag på kompetent personal, dels att växa med förstånd. Att man får ekonomi, lagervärden och golvyta att räcka till, säger Daniel Serrander som helst inte vill flytta ur de nuvarande lokalerna.

– Det hoppas jag att vi slipper. Vi har okej med yta fortfarande, även om vi nu har allt mer ont om plats. I framtiden handlar det om att skaffa mer effektiv produktionsutrustning. Många nya maskiner har blivit dubbelt så effektiva som äldre.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Philip Johnsson