Annons
Sponsrat innehåll

De lämnar 20-talsvillan med jättetomt

Efter ett och ett halvt års väntan går snart flytten för Leif och Barbro Zäll från 20-talsvillan till en nyproducerad lägenhet i Brf Sjöparken. ”Det var nog läget här vid Mälaren som främst lockade”, säger Leif Zäll.

Strängnäs 15 maj 2020 11:01
Detta är en annons som är köpt av ett företag.

Det var för 14 år sedan som Leif, 78, och Barbro, 73, lämnade Rönninge, mellan Stockholm och Södertälje, för Strängnäs och 20-talsvillan med jättetomt.

– Trädgården är 9000 kvadratmeter stor med massor av fruktträd och stora gräsytor. Det har varit mycket att ta hand om, och jag närmar mig ju 80 nu. Det blir enklare för oss med mindre yta och en balkong på nio kvadratmeter, säger Leif Zäll.

För makarna har väntan på den nyproducerade lägenheten, näst högst upp i ett av husen med slående utsikt över Mälarens strand, varit lång. Redan i samband med byggstart, hösten 2018, bestämde de sig för att slå till.

– Det var nog läget här vid Mälaren som främst lockade. Vi tyckte också att husen såg väldigt trevliga ut och lägenheterna hade bra planlösning, säger Leif.

Totalt rör det sig om 92 lägenheter med 2 - 5 rum. De fem husen är byggda i tre urskiljbara enheter som är förskjutna mot varandra. Syftet är att undvika en allt för stor och framträdande volym, berättar arkitekten.

– Det är ett försök att göra husen så smäckra som möjligt. Husen har utformats på det här sättet för att bryta ner det och behålla den småskalighet som Strängnäs har, berättar Ola Bengtsson, projektets arkitekt.

 

Alla lägenheter har öppna, luftiga planlösningar med stora fönster åt flera håll som släpper in ljuset, samtliga försedda med balkong eller terrass.

– Eftersom all bebyggelse ligger i norrsluttning har fokus legat i att förse alla lägenheter med sjöutsikt och samtidigt möjliggöra tillräckligt ljusinsläpp. Därför har samtliga lägenheter försetts med hörnfönster som ger utsikt i över 180°. Vi har också satsat på öppna samband mellan kök och vardagsrum, stora balkonger och uteplatser, stora tillgängliga badrum, bra med förvaringsmöjligheter och ljusa inbjudande trapphus, säger Ola Bengtsson.

Projektet, som består av tre etapper har flutit på bra, berättar Johan Elfving som är HSBs projektledare för Brf Sjöparken. Under våren har det hållits öppna visningar varannan söndag, ojämna veckor, och spekulanterna har varit många. 

– Vi har ett par lägenheter kvar till försäljning i det första huset nu, berättar Johan Elfving.

Det är främst villasäljare, som Leif och Barbro, som visat intresse för en lägenhet här. Läget erbjuder inte bara sjöutsikt. På en tio minuters lång promenad, längs vattnet, når man Strängnäs historiska och pittoreska stadskärna. Från garaget som byggs under husen når man sitt eget våningsplan med hiss, dessutom innebär nyproducerat mindre tid för underhåll. 

– Det är ju suveränt med garage i huset, det är inte alla som har det, säger Leif.

I takt med att den första etappen lider mot sitt slut stiger förväntningarna hos Leif och Barbro. 8:e juni är det nämligen dags för dem att flytta in i sitt nya hem på Regementsgatan. Ett par veckor i förväg har de fått en första titt på sitt nya hem.

Vad kände ni när ni fick komma in i lägenheten?

– Ja, vi kände att vi har för mycket möbler, säger Leif och skrattar.

Han berättar att 20-talsvillan med sina tre våningar hunnit fyllas både på höjden och bredden genom åren.

Då har ni lite att göra nu?

– Ja, det har vi. Då har vi ändå gjort oss av med grejer löpande i ett och ett halvt års tid. Vi började direkt när vi bestämde oss för att flytta och nu ser vi verkligen fram emot att komma i ordning.

Även om första etappen är inne på sluttampen så fortsätter arbetet med etapp två och tre ett tag till.

– I november är etapp två inflyttningsklar. Sedan räknar vi med att den sista inflyttningen blir i februari 2021, säger Johan Elfving, projektledare på HSB.

Miljöcertifierat boende

HSB bygger för en sund miljö, hälsosam och behaglig interiör med hållbara material och hus med högt ställda energikrav. HSB gör det genom att bygga med klassificering Silver enligt systemet Miljöbyggnad. Ett klimatsmart och långsiktigt tankesätt leder till en god boendemiljö för de boende och till lägre driftskostnad. Ett bra utgångsläge för att förvalta bostadsrättsföreningen i framtiden.

Nästa visning: 24 maj. 

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent på Eskilstuna-Kuriren. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister.