Efter byggkaoset – Papas Tapas nya vinterträdgård blir flyttbar

Restaurangen Papas Tapas fick riva sin inglasade tillbyggnad i samband med ombyggnationen av Kriebsensgatan. Snart är en ny vinterträdgård på plats – denna igång i form av en mobil modul som kan flyttas vid behov.

15 maj 2019 18:25

Papas Tapas fick ta bort tillbyggnaden eftersom kommunen skulle lägga ledningar i marken.

– Bara att riva den befintliga gick ju på nästan 170 000, säger Papas Tapas ägare Sven Stapel.

Vinterträdgården hade en stomme som var fastgjuten i marken. Papas Tapas har tillstånd att sätta upp en ny byggnad efter den 1 juni, men Sven Stapel vågar inte uppföra en permanent byggnad igen.

– Vi har ju inte råd att slänga ut en halv miljon med jämna mellanrum. Kommunen kan komma igen och säga att ’nu har vi läckage på en ledning’ och då måste vi ta bort den. Om vi ska bygga upp den igen så måste man kunna ta bort den.

LÄS MEROmsättningen halverad – en smäll de inte kommer överleva

Sven Stapel diskuterade saken med Pelle Eriksson på Svetsservice som har varit involverad i både bygget och rivningen av den gamla vinterträdgården.

– Jag visste att han är klurig och nog skulle kunna hitta på någonting. Han fick uppdrag att lösa det här och det har han gjort på sitt eget spännande sätt! berättar Sven Stapel.

Pelle Eriksson är en veteran inom svetsbranschen i Eskilstuna. Företaget Svetsservice grundade han redan på 90-talet. Företaget låg länge i Torshälla. I dag drivs det av Pelles son Adam Eriksson och hans kompanjon Stefan Mrgole med Pelle Eriksson som anställd vd. Företaget ligger för närvarande på Helgestagatan i Valhalla industriområde.

I verkstaden står nu en nära nog komplett serveringsbyggnad som väntar på att transporteras med kranbil till Papas Tapas på Kriebsensgatan.

– Idén kom från att jag har jobbat på tivoli, berättar Pelle.

På ett tivoli är karuseller, lottbodar och popcornkiosker mobila. De står på en plats några dagar och packas sedan ihop för att transporteras till nästa plats.

– Det är lite nytänk, konstaterar Sven Stapel.

– Skulle kommunen vilja komma åt rören i marken kan vi flytta på den.

Pelle Eriksson menar att det är stor skillnad på att bygga en servering i verkstaden och att bygga den direkt på platsen där den ska stå.

– Bygger du den på plats kan du se förutsättningarna hela tiden. Nu har vi bara mätt upp allting, tagit lite bilder och sedan konstruerat efter det. Det är den stora utmaningen. Sedan har vi försökt tänka på allting som kan vara med.

LÄS MERSven Stapel på restaurang Papas Tapas polisanmäld för olaga intrång: "Det här projektet ser verkligen ut att ta knäcken på oss"

Serveringen är försedd med luckor i golvet så att man kan komma åt marken om till exempel rörledningar behöver inspekteras.

En utmaning har varit att marken utanför Papas Tapas sluttar något. Serveringen har därför försetts med ett stort antal stödben som enkelt kan justeras i höjdled med hjälp av ett specialverktyg.

Serveringen är så stor så att den bara kan tas ut ur verkstaden där den tillverkats med mycket knapp marginal. Enligt Pelle har man bara två centimeter till godo för att få ut den genom porten.

När serveringen väl lyfts upp på kranbilen blir ekipaget fyra meter brett. Transporten planeras att ske nattetid för att inte störa övrig trafik mer än nödvändigt.

– Sedan åker vi dit dagen efter och dockar den mot det gamla huset, säger Pelle.

Sven Stapel menar att Papas Tapas verkligen behöver få en ny vinterträdgård på plats för att verksamheten ska gå runt.

– Vi har i princip fått betala för att vi har haft verksamheten kvar. Hade vi inte funnits så länge och sparat pengar hade vi aldrig klarat de här. Vi behöver vinterträdgården för att få fart igen.

Den nya vinterträdgården är lika stor som den gamla, 30 kvadratmeter, med plats för 25 gäster.

Vid sidan av vinterträdgården kommer Papas Tapas även att ha sin vanliga uteservering som sätts upp efter besiktningen av den ombyggda gatan den 24 maj.

Även Svetsservice står inför förändringar då företaget i juni ska flytta till en större grannfastighet i Valhalla industriområde.

– Den är lite bättre. Den är fyrkantigare, säger Pelle.

Företaget vill även investera i bland annat en gradsax och bockmaskiner som inte får plats i den befintliga lokalen. Pelle Eriksson hoppas på en fortsatt bra utveckling.

– Vi har hyrt in folk hela vintern. Vi har haft en bra orderstock, men det är svårt att hitta folk, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joachim Sorbe