Eskilstuna het hotellstad i juli

Antalet gästnätter på hotellen i Eskilstuna ökade rejält i juli jämfört med året innan. “Det är det samlade engagemanget för att locka fler besökare som bidragit”, säger Göran Pettersson, vd på Best Western Plaza hotel.

13 september 2019 13:05

Allt fler svenskar valde att semestra på hemmaplan i år. Ökad klimatmedvetenhet och en svag kronkurs anges som bidragande orsak till det. Trenden återspeglas bland annat i att antalet gästnätter på hotellen ökade rejält i juli jämfört med 2018 och det är framför allt i de mellanstora städerna som beläggningen ökat mest. I Eskilstuna var ökningen 10,5 procent enligt SCB , vars siffror inkluderar samtliga drygt 800 hotellrum. Enligt statistikföretaget Benchmark Alliance var ökningen hela 17 procent men då ingår inte riktigt alla hotell i underlaget.

– Det är väldigt fina siffror och faktiskt lite överraskande. Traditionellt brukar vi ha lite sämre beläggning på sommaren men i år har vi haft en rad evenemang som bidragit till den positiva utvecklingen, bland annat Drakbåtsfestivalen, Picknick i parken och Sommar på Strömsholmen, säger Göran Pettersson som också lyfter fram Parken Zoo som ett varaktigt dragplåster.

Att sommaren varit lyckad för besöksnäringen bekräftas också av turistbyråchefen Helen Strömberg.

– Företrädarna för de besöksmål vi varit i kontakt med är nöjda. Det handlar både om hotell, campingar, gästhamnar och museer. Ebelingmuseet till exempel har tredubblat sina besökssiffror. Och även om inte alla besökare bor på hotell så är det något som gynnar staden. Något som drog upp hotellsiffrorna för juli var faktiskt Schack-SM, vilket är roligt att konstatera, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Skärlund