Fler gymnasieelever driver UF-företag

UF Södermanland prognoserar att 1 200 gymnasieelever i länet ska få driva ett UF-företag under innevarande läsår. Det är något fler än förra läsåret då 1 112 elever startade ett UF-företag.

12 september 2019 20:01

– Vi ser nu fram emot att starta upp ett nytt gäng elever som ska få påbörja äventyret att få driva företag! säger Charlotte Göthberg, projektledare Partner och Event på Ung Företagsamhet Södermanland.

– Vi kommer att starta flera fördjupningsprojekt på olika skolor där fokus bland annat kommer att vara på energieffektiva lösningar, hållbarhet och försäljning. Vi utökar personalstyrkan och kommer från och med nu att vara fyra personer på UF-kontoret.

I januari flyttades UF-kontoret i Södermanland från Strängnäs till Munktell Science Park i Eskilstuna. På kontoret arbetar nu förutom Charlotte Göthberg, Josefin Bengtsson, regionchef, Cecilia Brunosson, projektledare Skola och Hanna Brehmer, skolinspiratör.

Under läsåret 2018/2019 fick var tredje elev i 2:an eller 3:an på Södermanlands gymnasieskolor möjligheten att lära sig om vad det innebär att driva ett företag.

– Fler och fler företag börjar inse att personer som har drivit ett UF-företag är personer att räkna med. I våras var det till exempel ett nystartat företag som hade som krav att sökanden för vd-tjänsten skulle ha drivit ett UF-företag, säger Charlotte Göthberg.

Dessutom fick 3 800 grundskoleelever ta del av Ung Företagsamhets läromedel om entreprenörskap och arbetsmarknadskunskap. UF Södermanland gjorde även sitt bästa SM i UF-företagande på många år. UF-företaget Brand It stod för den största prestationen då de tog hem silver i både Årets Säljare och i Årets UF-företag efter att ha ökat sin försäljning med 100 000 kronor på mindre än två månader.

Ida Norström- Energy effektive solutions fick motta ett stipendium på 50 000 kronor för sitt arbete med att omvandla sitt UF-företag till AB.

Ung Företagsamhet

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation som är en del av den globala organisationen Junior Achievement. Sedan 1980 har Ung Företagsamhet utbildat gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande. Sedan 2010 arbetar Ung Företagsamhet även på grundskolan. Dessutom finns ett Alumni bestående av före detta UF-företagare. Ung Företagsamhet stöds av offentliga medel och det privata näringslivet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joachim Sorbe