Här spreds förorenad jord från skandalbolag

Jordmassorna som markägaren lade ut nära Mälaren visade sig vara förorenade – från ett bolag i den stora batteriskandalen. Nu kan han tvingas stå för saneringen.

"Det vore väl jäkligt konstigt om jag på min egen mark medvetet skulle sprida ut saker som inte är okej", säger markägaren. Bilderna är tagna av en privatperson som anmält dumpningen till kommunen.

"Det vore väl jäkligt konstigt om jag på min egen mark medvetet skulle sprida ut saker som inte är okej", säger markägaren. Bilderna är tagna av en privatperson som anmält dumpningen till kommunen.

Foto: Privat

Strängnäs kommun2020-04-02 05:33

– Det är för jävligt. Enligt rapporten har jag köpt rena massor. Det var inte riktigt så, visade det sig.

Det säger den markägare i kommunen som i fjol köpte tusentals ton jord från ett återvinningsföretag med verksamhet i bland annat Eskilstuna, LMAG. Massorna har han lagt ut nära Mälaren, för att utöka sin åkermark.

I höstas anmäldes dumpningen av en privatperson som var orolig för att den stred mot strandskyddet. 

När kommunen kontaktade markägaren konstaterades att jorden kom från LMAG. Bolaget är inblandat i den aktuella batteriskandalen där så kallad svart massa – krossade batterier – hittats i åkrar i Kumlatrakten, Örebro, Eskilstuna och Torshälla, i stället för på godkända anläggningar.

Markägaren hade dock en rapport från LMAG, som visade att jorden inte innehöll föroreningar. Den accepterades av miljökontoret, som den 11 november avslutade ärendet.

Fyra dagar senare kontaktades miljökontoret av polisen.

De ville ha alla handlingar i ärendet, till den omfattande utredningen kring batteriskandalen där tre personer sitter häktade och LMAG begärts i konkurs. Polisen uppmanade också kommunen att ta egna prover.

Det skedde den 18 februari. Svaren har dock sekretessbelagts och markägaren vill inte heller gå in i detalj på dem.

– Jag vill inte förstöra några utredningar, men det var inte bra.

Han berättar att han varit hos polisen på förhör, då som vittne i utredningen av batteriskandalen.

Kommunen har dock konstaterat att jorden lagts inom strandskyddat område, som närmast 50 meter från Mälaren. Arbetet stoppades i november och nu väntar markägaren på svar om en dispens från strandskyddet. 

– Egentligen ska det inte behövas eftersom jag har aktivt lantbruk där. Det var därför jag inte sökte från början, men nu har jag gjort det ändå.

Vad som ska hända med jordmassorna är oklart.

– Jag har förstått att det kan finnas olika åtgärder. I vissa lägen kan man tillsätta enzymer, i andra kan man plantera träd som tar upp det här i sina rötter, sen avverkar man träden. Det är lerjord, så metallerna ligger där de ligger så länge man inte gräver.

Vem som får betala saneringen återstår att se.

– Jag har ställt krav på LMAG:s konkursförvaltare men man kan ju inte lugga en flintskallig. Vi får se, det kanske finns andra att ställa till svars, säger markägaren.

Tidningen har sökt polisens miljöbrottsutredare Bengt Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!