Hieu följde drömmen – startade skrädderiföretag

Eskilstunabon Hieu Pham, 38 startade nyligen Skrädderi Pärlan i nya lokaler vid Järntorget. I framtiden drömmer hon om att designa egna kläder – och att anställa personal.

17 april 2019 13:50

Symaskiner, blänkande tyger, klänningar, kavajer och kjolar samsas inne i den blygsamma lokalen som hon delar med ett lokalt gardinföretag.

Festkläder, 1700-talsrockar, ja listan är lång över vad Hieu Pham tillverkar en vanlig arbetsvecka. Vägen till att starta upp ett eget företag i Sörmland har varit lång.

Hieu Pham föddes och växte upp i Vietnam. Kunskapen att sy lärde hon sig från en släkting i byn.

– Jag lärde mig av min faster som är sömmerska. Redan när jag var liten gillade jag att sy själv för hand, säger hon.

Efter att ha jobbat inom klädindustrin i fabrik flyttade hon vid millennieskiftet till Sverige och började läsa svenska. Sedan dess har hon inte haft något riktigt skräddarjobb utan mest gjort praktik och mindre sömmerskearbeten åt andra.

Men förra sommaren startade hon så sin alldeles egna skrädderiverksamhet i hemstaden Eskilstuna.

– Det var svårt i början. Det var ingen som visste om att jag fanns här och jag kunde inte ta ut någon lön. Då var jag lite ledsen. Men nu kommer det nytt folk nästan varje vecka hit.

Jag har kunder från både Strängnäs, Kungsör, Västerås, Katrineholm, Örebro och Stockholm. Jag är glad för att det går bättre nu, säger Hieu Pham.

En stor del av verksamheten består i dag av mindre arbeten som att laga, ändra och sy in plagg som inte längre passar. Då och då får hon önskemål om att sy festliga plagg så som klänningar och rockar.

– Det behövs ingen ritning, jag behöver bara titta på kläderna och sen kan jag sy en likadan. Jag har även sytt scenkläder till föreställningar på Eskilstuna teater.

I framtiden drömmer hon om att utveckla företaget och att växa.

– Jag hade en dröm när jag flyttade till Sverige att ha en butik, nu är jag där. Jag är glad när jag kan hjälpa kunderna och de tycker att kläderna sitter bra. Då känner jag att jag har lyckats, säger Hieu Pham.

Vill du bli designer i framtiden?

– Ja, jag har tänkt lite på det faktiskt, vi får se. Jag gillar att rita hemma. Om verksamheten växer och det behövs kan jag kanske anställda personal som kan jobba tillsammans med mig. Några kunder har frågat om jag kan starta en kurs för att lära folk att sy, men just nu har jag inte tid när jag är själv, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Philip Johnsson