Miljoninvestering hos lokalt bageri – surdegsbröd på löpande band

Skogaholmsbageriet ger sig in i surdegsbranschen. En surdegsanläggning är installerad i Eskilstuna och nu presenteras deras första surdegsbröd.

16 maj 2019 06:30

Sedan i höstas har Skogaholm arbetat med att installera en surdegsanläggning i bageriet i Vilsta industriområde. En miljoninvestering som för dem in i surdegsbranschen. För en dryg vecka sedan lanserades det första brödet på marknaden.

– Investeringen i Eskilstuna-bageriet ger oss nya möjligheter att erbjuda ett bredare sortiment till svenska folket, säger Per Thelin, vd för Fazer Bageri, som driver Skogaholm bageri i Eskilstuna.

En vanlig limpa görs på en deg som hamnar i en form och går genom en ugn. En surdegslimpa är en smet som delas upp i bitar och får jäsa en timme innan den hamnar i en form och går genom ugnen. Varje limpa blir på så vis unik. Satsningen görs för att möta konsumenternas efterfrågan på rustikare bröd.

– Nu har vi storskalig kapacitet i Eskilstuna för att kunna baka bröd med äkta surdeg. Nu kommer vi kunna komma med fler spännande nyheter i premiumkategorin framöver, säger Per Thelin.

Till en början är det en typ av surdegslimpa som bakas. De kommande åren kommer det att lanseras ett brett sortiment av surdegsbröd i olika format.

Varför satsas det på surdeg just nu?

– Trenden mot tradition och autenticitet gör att konsumenter efterfrågar bröd som känns genuint och hantverksmässigt. Vi vill möta konsumenternas höjda kvalitetskrav och efterfrågan på premiumbröd. Alla ska kunna njuta av ett gott surdegsbröd hemma, utan att behöva lägga mycket tid eller pengar på det, avslutar Per Thelin.

Skogaholm

Skogaholm bageri grundades 1926 av Knut och Greta Eriksson i Eskilstuna. Den klassiska Skogaholmslimpan var det första brödet att säljas över hela landet. 1969 flyttade Skogaholm till den plats där bageriet återfinns idag. Sedan dess har brödmarknaden vuxit enormt. 2008 blev brödtillverkaren uppköpta av finländska Fazer Bageri men behöll namnet Skogaholm.

På Skogaholm i Eskilstuna är det idag 225 anställda på bageriet. Under 2018 tillverkade de 24 400 ton bröd.

Källa: Skogaholm

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Niklas Holm