Näringslivsdag kommer hem till Strängnäs – hoppas på 5 000 besökare

Den 17–18 maj är det åter dags för årets största event för det lokala näringslivet när Svenska hem arena fylls av besökare och utställare från regionen. Nytt för i år är bland annat att lokal mat blir en del av konceptet.

25 april 2019 05:16

Näringslivsdagen anordnas för nionde året i rad. De fem första åren hölls det på campusområdet i Strängnäs följt av två år i Svenska hem arena. Efter en kort sejour i Mariefred, på Gripsholms slott förra året, återvänder näringslivsdagen till Strängnäs en fredag och lördag i mitten av maj.

– Förra året hade vi ett lite annat format. Vi hade ingen stor mässa utan det var mer seminarier, åhörardagar och mingel med avslutande middag, säger Christine Blomqvist Gyllby, ordförande i Företagarna Strängnäs och Mariefred som anordnar evenemanget tillsammans med kommunen.

Nu är alltså mässdelen tillbaka på programmet och man hoppas på att drygt 100 utställare inom en rad olika branscher ska komma och visa upp sig för besökarna.

– För tre år sedan, när vi skulle vara i arenan första gången, var förhoppningen att det skulle komma 3 000 besökare. Nu hoppas vi på mellan 4 000 och 5 000 personer, säger hon.

Inriktningen i år är ”äta, leva, verka och bo”.

– Vi har utökat med lokal mat och satsar därför väldigt mycket på mat från Sörmland. Det finns till exempel fantastiskt viltkött i länet och under lördagen kommer det styckas en gris på mässgolvet för att visa hur man bäst tar hand om köttet, säger Christine Blomqvist Gyllby.

Små och stora företagare från matbranschen kommer att sälja sina varor på plats under mässan på ett eget torg där man kan provsmaka, träffas och handla.

En annan nyhet i år är att det lokala föreningslivet bjuds in och får en egen hörna i den enorma lokalen.

– Vi har fått frågan från flera föreningar i Mariefred om de kan gå samman och visa upp sig tillsammans istället för att gå som enskild förening. Det tycker vi är roligt. Vi får se vad de hittar på i arenan när de ska visa upp sig, säger Christine Blomqvist Gyllby.

Dagen innan mässan, den 17 maj, hålls en näringslivsgala med prisutdelningar till framgångsrika företagare.

Då genomförs dessutom ett program speciellt för företagen med tema ”Måltidens betydelse för näringslivet”, i samarbete med Företagarna, kommunen och stiftelsen Culinary Craft som är bildat med syftet att stödja och utveckla utbildning kring mat och måltidshantverk i Strängnäs med omnejd.

Vad har ni dragit för lärdomar från tidigare år i att anordna en sådan här stor träff?

– Den största lärdomen har varit logistiken med parkeringarna. Att få utställarna att inte ställa sig på besöksparkeringen. Nu tar vi hjälp av en förening som sköter dirigeringen, säger Christine Blomqvist Gyllby.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Philip Johnsson