Planer på ny multibiograf i Eskilstuna

En ny storbiograf med åtta salonger kan bli verklighet på Väster i Eskilstuna.

Bygg- och fastighetsbolaget Ladingen har sitt Eskilstunakontor ovanför Willysbutiken på Kungsgatan. Ladingen har varit delaktiga i flera projekt på Väster, bland annat byggde man om Energimyndighetens nya lokaler.

Bygg- och fastighetsbolaget Ladingen har sitt Eskilstunakontor ovanför Willysbutiken på Kungsgatan. Ladingen har varit delaktiga i flera projekt på Väster, bland annat byggde man om Energimyndighetens nya lokaler.

Foto: Lars Skärlund

Eskilstuna kommun2019-10-07 19:23

Det är bygg- och fastighetsbolaget Ladingen som via sitt bolag Eskilstuna industrifastigheter AB ansökt om bygglov för en biograf i sin fastighet Valpen 2 på Väster i Eskilstuna. I lokalerna, som ligger i samma byggnad som Willys på Kungsgatan, hade tidigare järnhandelskedjan Swedol en butik.

I den långsmala tegelklädda huskroppen som sträcker sig ned mot Eskilstunaån har enligt bygglovsansökan åtta biosalonger av varierande storlek ritats in.

Marcus Olofsson, delägare i Eskilstuna industrifastigheter, uppger att han inte kan kommentera planerna i det här skedet av processen.

– Tyvärr kan jag inte säga något av hänsyn till andra inblandade parter.

Den svenska biografmarknaden domineras av två stora aktörer. Den största är Filmstaden (tidigare SF Bio, numera en del av världens största biografkoncern AMC Theatre) som äger 49 procent av Svenska Bio AB, som är näst störst. Svenska Bio driver i dag Bio Rio på Rademachergatan. Vad som skulle hända med den, om och när en ny etablering på Väster blir verklighet, är oklart. Tidningen har utan resultat sökt företrädare för de båda biografkedjorna för en kommentar.

Enligt Thomas Runfors, styrelseledamot i Sveriges biografägareförbund och tidigare informationschef på dåvarande SF bio, har Svenska Bio gjort liknande satsningar i andra städer.

– Eftersom Svenska Bio är etablerade i Eskilstuna är det troligt att det är de som har planer på en ny bio. Men det är inte så att den svenska biomarknaden delas upp av de två stora, det är fri etablering som gäller.

Att nya biografsatsningar i vissa fall placeras en bit ifrån städernas citykärnor beror enligt Thomas Runfors helt och hållet på de specifika lokala förutsättningarna.

– Många vill ju vara i centrum. Men om man ska bygga åtta salonger så krävs det ett visst antal kvadratmeter, dessutom takhöjd för att få sluttande plan i salongerna. Och det begränsar ofta möjligheterna inne i centrum. Sedan är ju ofta hyresnivåerna lägre utanför centrum och det vanliga är att de som driver biograferna inte äger lokalerna själva, utan man hyr dem.

Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) ser positivt på att något kan komma att hända med biografverksamheten i kommunen.

– Oavsett vad marknaden tar sig för skulle det vara efterlängtat med en rejäl biosatsning i Eskilstuna. Det har funnits ett antal olika scenarier under åren, bland annat centralt på Rademachergatan, men även mer externt placerade. 

Karta: Kungsgatan 66
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!