Saluhall ska lyfta Gallerian

Gallerian i Eskilstuna vill vara en plats för vardagsnära handel och tjänster. Ett alternativ som utreds är möjligheten att bygga en saluhall med inriktning på mat, servering och närproducerade råvaror.

15 maj 2019 09:17

– Ett bra utbud på luncherna kommer att vara en riktig konkurrensfördel, säger centrumledaren Alexander Lundvall.

Det ska finnas uteserveringar både på Kungsgatan och Fristadstorget.

– Vi vill samla aktörer som sysslar med restaurang, men också med mat och lite saluhallskänsla.

Saluhallen kan enligt Alexander Lundvall bli verklighet inom en tvåårsperiod.

– En 5-7 olika aktörer som har sina egna verksamheter. Sedan har man en gemensam yta där man kan sitta så att det blir en naturlig plats att samlas för lunch.

Finns det kundunderlag för så många fler restauranger i Eskilstuna?

– Det är många lunchrestauranger som har väldigt bra beläggning just nu. Sedan hoppas vi att restauranger som redan finns i Eskilstuna ser det som en bra ytterligare etableringsmöjlighet där man kan utöka verksamheten.

Köpcentren Gallerian och Sveaplan ingår i det stora fastighetsbestånd som Fastighets AB Regio förra året köpte av Kungsleden. Regio blev därmed Eskilstunas största fastighetsägare.

– De vakanta ytorna i Galleriankvarteret där någon skulle kunna flytta in i morgon uppgår till 350 kvadratmeter. Resten är ytor som vi använder i pågående projekt i samband med den omställning som Gallerian genomgår just nu, säger centrumledaren Alexander Lundvall.

– Jag skulle inte vilja säga att det är en butiksdöd utan det är en naturlig omställning på marknaden för att anpassa efter nya konsumtionsmönster.

Alexander Lundvall berättar att den nya fastighetsägaren kommer att fortsätta det arbete som Kungsleden påbörjade med att utveckla Gallerian till en plats för vardagsnära handel och tjänster.

Ett steg i den utvecklingen var när Svea Vaccin nyligen öppnade på Kungsgatan. Under sex veckor kommer Blomsterverkstaden att ha en popup-butik i Gallerian.

– Vi vill verkligen ha in den typen av aktörer som fyller ett återkommande vardagligt behov, säger Alexander Lundvall.

I höst öppnar den nya vårdcentralen, som är dimensionerad för 5 000 patienter, i Galleriankvarteret. Vårdcentralen kommer bland annat att ha ett så kallat hälsotorg på gatuplanet där besökare kan ta blodtryck och få hälsofrämjande information.

Regio satsar mycket på att renovera parkeringshuset som har totalt 520 parkeringsplatser. I juni ska de två nedersta planen vara klara. Sedan fortsätter renoveringen av de övre planen.

Alexander Lundvall menar att Gallerian är på väg bort från den klassiska fysiska butikshandeln. Exempel på verksamheter som har framtiden för sig kan i stället vara olika typer av utlämningsställen och pop-up butiker.

– Det finns aktörer som har jättefina koncept där man kombinerar paketutlämning och provhytter. Du hämtar ut dina paket och provar dina kläder. Sedan kan du direkt skicka tillbaka det som inte passar. Du kan också återvinna förpackningarna på plats.

En annan trend är att de stora e-handlarna börjar flytta ut verksamhet från internet till fysiska miljöer. Det blir allt vanligare att e-handlare öppnar showrooms där kunderna kan uppleva produkterna i verkligheten för att sedan beställa i butiken eller handla online.

– Du kommer förmodligen kunna gå och shoppa en hel dag på stan utan att få en enda påse med dig hem. Allting kommer att levereras hem redan samma kväll från centrala logistikhubbar.

Gallerian vill skapa en eventyta i lokalen där Telia tidigare hade sin butik. Uppdraget att möblera ytan har gått till det prisbelönta UF-företaget Sustainable Furnishing.

– Det känns jättekul att vi ska få inreda den här tomma lokalen. Vi är ett företag som erbjuder en inredningstjänst där vi använder återanvänt material, säger Lisa Axelsson på Sustainable Furnishing.

Alexander Lundvall ser även utvecklingsmöjligheter på Sveaplan.

– Vi har en stor tomt och vi har ett positivt planbesked för att titta på ytterligare byggnation.

Köpcentret i stort sett fullt uthyrt.

– Det enda som vi skulle kunna tänka oss där är någon form av showroomaktör på någon yta som vi har. Annars är det ett väldigt populärt handelsområde.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joachim Sorbe