Studenter inspirerades: "Använd dig av kraften i personkemi"

- Har ni koll på hur ni uppfattas? 25 procent av er härinne tycker nog att jag ser lite för glad ut och tänker att jag nog inte är tillräckligt seriös, medan 25 procent redan har tänkt: Henne gillar jag, det här kommer att bli kul! Medan resten anser något mitt emellan.

9 mars 2012 11:11

Orden kommer från Carina Kindkvist och de levererades till studenter på Mälardalens högskola under ett föredrag som handlade om det magiska i personkemi och hur man kan använda sig av detta på ett bra sätt. Steg ett är att bli medveten om hur man själv uppfattas.
-Ni har väl hört uttrycket. ’Behandla andra som ni själva vill bli behandlade’. Men jag skulle vilja uppgradera det till: Behandla andra som de själva vill bli behandlade. Då kommer ni att nå större framgång i arbetslivet. Relationer handlar om att bemöta andra och för att bemöta andra är det bra att kunna känna av hur de vill bli bemötta. Att snabbt benchmarka och läsa av.
Är det en person som är avståndstagande eller initiativrik? Gillar personen att kramas eller hälsar helst med en handskakning?

- Använd dig av kraften i personkemi. 
Är det en person som är mer uppgiftsorienterad eller en person som är mer personorienterad, det avspeglar sig också i ett beteende som ofta kan läsas av ganska snabbt. Carina kör ett par tester med studenterna i publiken – och prickar ganska snabbt rätt.
-Men sedan får man inte ta allt bokstavligt. Vi är alla lite av allt och det går inte att stoppa in personer i stereotypa fack. Men att ha koll på detta kan underlätta avkodningen, förklarar Carina.
Är personen vänlig, social, eftertänksam eller drivande?
-En eftertänksam person är ofta väldigt kunnig, men visar det sällan. Medan många i kategorin social kan ha en annan attityd. Ni har säkert mött några i ytterligheten av denna kategori: they act as they know, but they hawe no clue.
Hon tipsar studenterna att nu när de är på väg ut i arbetslivet – att satsa på att utveckla sina talanger och se till att ha kul på jobbet. – Tiger Woods framgång kom i att han var duktig på de långa slagen.

- Tror ni han tränade allt? Nä, han tränade främst det som han var allra bäst på, de långa slagen,  och det var det som tog honom till toppen. Varför harva på med sådant som man inte är lika bra på?

Hon gav några råd infför framtiden:
-Det bästa är om man kan uppnå den där känslan när jobb är inte är jobb (igt). Detta brukar uppstå när man får använda sig av sin bästa talang: Det vill säga när du blir en guru inom ditt område, när du har kompisar på jobbet – och sist men inte minst har kul på jobbet!
Det var studenter på Mälardalens högskola som fick ta del av denna inspirationsföreläsning som ägde rum på Idélab i Eskilstuna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!