Tolv korgar firar 25 år och 18,5 miljoner

Pingstkyrkans second hand-butik omvandlar kläder, möbler och hembakta bullar, till hjälp åt gatubarn och kampen mot trafficking.

"Det här fyller ju verkligen sin funktion, att återvinna. Det är en hyperaktuell fråga", säger Karin Queckfeldt, som besöker Tolv korgar nån gång per månad.

"Det här fyller ju verkligen sin funktion, att återvinna. Det är en hyperaktuell fråga", säger Karin Queckfeldt, som besöker Tolv korgar nån gång per månad.

Foto: Åsa Wallin

Strängnäs kommun2019-10-11 14:29

25 år har gått sedan pingstkyrkan öppnade sin second hand-butik nere på Norra Strandvägen. Skyltfönstren visar dels vad som erbjuds där inne, dels vilka projekt och organisationer som fått ta del av överskottet.

Efter 25 års försäljning kan Tolv korgar summera ett smått svindlande överskott – 18,5 miljoner kronor.

I fjol fick sociala projekt i Strängnäs 56 500 kronor, men merparten av pengarna går till andra länder.

En fjärdedel går till PMU, Pingstmissionens utvecklingssamarbete, en av Sveriges större biståndsorganisationer som samverkar med bland annat Världens barn och Radiohjälpen, exempelvis vid större katastrofer.

De tre enskilt största projekt som får löpande stöd från Tolv korgar är hjälp åt gatubarn och kamp mot trafficking i Moldavien, Pingstmissionens radio Ibra i Tanzania samt projektet Talita Asia som jobbar mot trafficking och prostitution i Mongoliet.

– Jag hade förmånen att få åka dit, till Mongoliet, för bara ett par veckor sedan. Det ser så otroligt annorlunda ut där jämfört med Sverige. Det första steget är att få kvinnorna att förstå att det de blir utsatta för är fel – och att det finns hjälp att få.

Det säger Natalie Arnlund, som tillsammans med sin syster Emmanuelle Forsman ansvarar för butiken och kaféet.

Butiken har öppet onsdagar och lördagar och det är inlämning tisdag–fredag, men bakom kulisserna pågår arbetet alla dagar i veckan. Utöver de två anställda drivs verksamheten av ett jämnt flöde med 15–20 personer som arbetstränar eller arbetar ideellt.

– Vi gör allt här. Bakar, tar emot varor, sorterar, prismärker, ställer ut, har öppet, bakar, tar emot, sorterar, prismärker ... och vi vet ju aldrig hur mycket som ska komma en dag, så flödet och dagarna ser väldigt olika ut, konstaterar Natalie Arnlund.

Nästan en tredjedel av allt som säljs är kläder. Därför pågår just nu en omstrukturering av butiken, där möbler får mindre utrymme och kläder mer. Målet är att den nya avdelningen ska vara helt klar till jul. 

På "pratstadiet", säger Natalie Arnlund, finns också en utökning av antalet kafékvällar. Först, lördagen den 12 oktober, är det dock jubileumsfirande med hembakt bjudfika och klädrabatt. 

Att det sammanfaller med marknadsdagen är medvetet.

– Vi har insett att det fortfarande, efter 25 år, är ganska många som inte vet att eller var vi finns. Det vill vi ändra på, säger Natalie Arnlund.

Karta: Norra Strandvägen 7
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!