Tommi Östermark är en av väldigt många som just nu tvingas att stanna hemma i spåren av coronaviruset.

– Jag jobbar på Volvo, så nu är jag ju hemma. Vi är permitterade sex veckor framåt, säger Tommi Östermark som är på byggvaruhuset K-rauta och handlar.

Hemma i radhuset har han hantverkare som håller på och renoverar tvättstugan och en toalett. Men det är inte bara hantverkarna som är hemma.

Artikelbild

| "Det finns alltid en lista som behöver betas av när man bor i hus och nu har jag ju all tid i världen känns det som", säger Tommi Östermark, som är på K-rauta och handlar kakel.

– Min fru arbetar hemifrån, min ena son går på gymnasiet och han studerar hemifrån. Min andra son har blivit uppsagd från sitt bemanningsföretag, så han är också hemma. Och så jag då. Vi har även en tredje son som studerar i Japan, där har de stenhårda kontroller på alla som kommer till skolan så att de inte är sjuka, förklarar Tommi Östermark.

På dagens inköpslista står det bland annat kakel.

– Jag ska handla kakel och klinker till toaletten och tvättstugan där hemma som har blivit vattenskadat. Det finns alltid en lista som behöver betas av när man bor i hus och nu har jag ju all tid i världen känns det som.

Efter K-rauta står Ikea på dagens lista.

Artikelbild

| "Jag går där jag brukar gå, men kanske inte på restaurang. Man tänker på det lite grann, men blir man sjuk så blir man", säger Stefan Larsson, pensionär, som håller på att bygga ett hönshus hemma.

– Jag ska hem med alla grejer och sen äta lite. Efter det drar jag vidare till Ikea för att köpa en bänkskiva och en ho till tvättstugan, säger Tommi Östermark och avslutar:

– Man får pula hemma, gå ut och gå, spela golf, spela padel och umgås mer med familjen som är hemma.

På K-rauta har man inte märkt av någon ökad handel i varuhuset.

– På den här tiden av året är det väldigt väderberoende. Just nu är det gynnsamma förhållanden och bra försäljning på grund av det. Det enda vi märkt av ökad försäljning av är toalettpapper, säger varuhuschefen Eric Messing.

Hos Byggmax har man heller inte märkt av några större förändringar.

– Det är samma som det brukar vara, vi har inte märkt av någon skillnad. Allt är som det ska, folk som behöver saker handlar det, säger Matti Matti, butikschef på Byggmax.

Inne på Byggmax gård håller pensionären Stefan Larsson på och staplar virke på en släpkärra.

– Jag bygger ett hönshus, det är något som jag har hållit på med ett tag, säger han.

Så det har inget med corona att göra, att du bygger hemma och håller dig ifrån folkmassor?

– Jag går där jag brukar gå, men kanske inte på restaurang. Man tänker på det lite grann, men blir man sjuk så blir man. Jag ligger inte i riskgruppen, men man vill ju inte dra på sig något som man tar med sig hem till sina föräldrar, avslutar Stefan Larsson.