Veronica sadlade om – startade Bistro Wäsby

Rekarnegymnasiets kökschef Veronica Hjalmarsson har sadlat om och startat Bistro Wäsby som erbjuder lättare luncher, fika och italiensk glass.

"Jag tänkte att jag måste chansa", säger hon.

14 september 2019 10:26

Äntligen är Veronica Hjalmarsson på plats med ett café i den härliga gårdsmiljön på Wäsby. Redan för sex år sedan försökte hennes vän, Wäsbys eldsjäl Annica Skoog, att få henne att etablera sig bland butikerna på det populära utflytktsmålet i Mälarbaden.

– Men då var det bara en tom lokal. Jag kände att vår dotter var lite mindre och det var ett för stort projekt då.

I stället blev det andra aktörer som bedrev caféverksamhet på Wäsby under ett par år innan lokalen åter blev tom. Annica Skoog ställde på nytt frågan till den kockutbildade Veronica och den här gången kunde hon inte tacka nej.

– Det känns väldigt roligt. Jag har alltid haft en dröm att starta eget. Jag har jobbat många år inom restaurang. De senaste åren tio åren har jag varit inom kommunen på Rekarnegymnasiet. Det sista året har jag arbetat som kökschef, innan var jag kock i nio år. Jag har även arbetat som kock i Sälen i 15 år.

Det krävdes många förberedelser innan bistron kunde öppna. I lokalen fanns förutom kassadisken även en konditormonter och en kyldisk.

– Det började ju redan i vintras med planering. Jag har letat mycket efter stolar och sånt. Man ville hålla budgeten nere, men ändå göra det fint. Vi har rivit en vägg och skapat en liten bardel, berättar Veronica.

Den 1 juli slog hon upp portarna till Bistro Wäsby som erbjuder luncher där menyn ändras efter säsong och känsla, kaffe och fikabröd.

– Allt hembakat utom bullar och brödet till smörgåsarna. Vi har hemmagjord glass, italiensk gelato. Vi har lättare luncher. Vi har wraps och skagensmörgåsar, säger Veronica.

– Menyn kommer att ändras lite vecka för vecka efter säsong både för vår skull men även för återkommande gäster att det finns nya rätter att välja mellan.

Inredningen är tuff med koppar och plåtstolar mixat med trä och de gamla träbalkarna från den gamla ladan. På väggarna hänger konstnären Maria Elneskogs uttryksfulla målningar av mörka skönheter.

– Jag ville nog ha det lite tufft, men ändå lite rustikt. Sedan blev det bra med min vän Maria Elneskogs tavlor.

Besökare kan även köpa art prints med Maria Elneskogs konst. Det finns sittplatser för 50 personer inne bistron. Lika många gäster får plats på uteserveringen.

Veronicas make Joakim finns också med på ett hörn och hjälper till. Han jobbar i vinbranschen. Det kommer bland annat att anordnas vinprovningar och after work på Bistro Wäsby.

– Framöver kan det bli event på söndagar, säger Veronica.

Bistro Wäsby kommer självklart även att delta i gemensamma event med de andra verksamheterna på Wäsby.

Veronica Hjalmarsson tycker att det har gått bra under den första tiden som bistron varit öppen.

– Det har varit mycket folk. Sedan är det bra att besökarna kan gå runt bland butikerna på Wäsby. Det blir som ett utflyktsmål med lunch och fika, keramik, galleri, inredning, kläder, viltdelikatesser, ost och blommor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joachim Sorbe