Albin fortsätter i pappas hjulspår

I dagarna ger sig far och son av till årets höjdpunkt – världens största supermototävling Superbiker i belgiska Mettet.

Uddevalla kommun 9 oktober 2019 13:21

– Det ska bli riktigt kul, säger Niclas Lundbäck och får medhåll av sonen Albin.

För 54-årige Niclas, som är ett välkänt namn i motorkretsar i Europa, handlar det om fyrhjuling eller quadracing som det egentligen heter. Efter tre EM-guld, där det senaste var 2007, är han en av mest rutinerade som ställer upp i klassen. 

Samtidigt backar han upp sonen och supertalangen Albin, 15, som för första gången ska köra mot de stora förarna i supermoto. Efter två år i juniorklassen har Albin fått dispens för att köra på stor cykel då han egentligen är ett år för ung. 

Trots att det inte har varit någon självklarhet att han intresserat sig för hojar fortsätter Albin i pappas hjulspår.

– För Albins del har det tidigare varit handboll, fotboll, innebandy och tennis men det har inte varit något som riktigt fångat honom, säger Niclas.

För tre år sedan då motocross-VM gick i Uddevalla fastnade Albin direkt. Därefter har hans utveckling gått stadigt uppåt vilket har gjort att han tävlat i både Sverige och utanför landets gränser. 

Därför har det varit viktigt att Albin fixar skolarbetet på resande fot de dagarna han lyckas få ledigt.

– Det är inte alla skolor som är så förstående men än så länge har det fungerat bra där han har kunnat ta med sig skoluppgifterna på resan, säger mamma Helene.

Vid dessa tillfällen har det dock varit snabba ryck. 

Upplockning utanför Gökstenskolan på torsdagen vid lunch. Bilresa till Trelleborg, på båten klockan tio på kvällen. Av sex på morgonen i Rostock, därefter 110 mil rakt söderut och sedan upp med tält och ut med alla cyklar som ska besiktigas. Först när det är klart, ska middagen tillagas.

– Det är en rätt tuff resa men hela cirkusen har blivit som en familj. Jag själv hade tänkt hålla på något år till men ibland kan man ju undra vad alla andra människor håller på med, säger Niclas och skrattar.

Årets säsong har inneburit otroliga framsteg där Albin bland annat tog sig till superfinalen i Blucrucup motocross som gick under tuffa väderförhållanden i nederländska Assen i slutet av september.

– Han höll på att skrälla ordentligt och låg runt på 14:e plats efter de första 15 minuterna. Tyvärr så gjordes några felbedömningar plus tre vurpor på två varv men det är sådant han lär sig av, säger Niclas och fortsätter:

– Den finalen har inte ens jag varit med om under alla mina år inom sporten och då är han oftast tre år yngre än de andra. 

Albin själv kommenterar det hela med ett lugn.

– Det var riktigt roligt och jag fick köra mot riktigt bra förare men efteråt var jag mest arg för att jag vurpade. 

Till helgen är det dags för den avslutande tävlingen i belgiska Mettet. Med flera hundra deltagande och tusentals åskådare är detta årets höjdpunkt enligt många motorfantaster. Så är det även för far och son Lundbäck.

För Albin själv är målet framöver självklart:

– Jag ska bli bäst i världen på motocross. Det är det som gäller.

Lite annan målsättning är det för Niclas som kommer till start som den äldste deltagaren tillsammans med tysken Alfred Wolber.

– Jag och tysken brukar kunna byta platser men så fort det är lite dåligt väder är vi där uppe bland de unga och krigar om topplaceringarna. 

Vad betyder det att Albin nu gör samma grej som du?

– Från början ville jag egentligen inte att han skulle göra det här för att jag vet hur mycket tid det tar. Men när man ser någon älska en sport som han gör går den glädjen rakt igenom en annan också. 

Fakta

Namn: Niclas och Albin Lundbäck

Ålder: 54 och 15 år

Familj: Niclas, Helene och barnen Olivia, Albin och Vendela.

Bor: Eneby utanför Torshälla

Niclas om sonen Albin som förare: Han är smart, stark och trygg men framför allt lättlärd. 

Albin om pappa Niclas som förare: Jag tycker det är svårt att beskriva honom, jag var bara några år när han var som bäst men jag tycker att han är rätt bra. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Krister Rubensson

Ämnen du kan följa