Vem ska diskrimineras härnäst i Eskilstuna?

Eskilstuna kommun 6 november 2019 05:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad har hänt i Eskilstuna sedan den 1 augusti när tiggeritillståndet infördes för kommunens tiggare? För Stadsmissionen berättar de tiggare som besöker Stadsmissionen skrämmande historier om hur allmänheten beter sig mot kommunens tiggare. 

Man frågar efter tillstånd och har de inget tillstånd jagas de bort från den plats de sitter på. De söker upp deras tillfälliga bosättningar i skogarna runt Eskilstuna och river ned dem och förstör deras tillhörigheter. Fruktan och rädsla sprider sig bland tiggarna. 

För den som söker bostad i Eskilstuna har den styrande majoriteten med S, M och C beslutat att den som inte har fast inkomst från arbete, pension eller studiemedel från CSN inte längre får hyra lägenhet i vissa områden. Skälet från majoritetens sida sägs vara att de utpekade områdena inte klarar av en större ansamling av utsatta grupper utan egen försörjning. 

Följden blir att kommunen förhindrar bosättning av nyanlända i Eskilstuna.

Den styrande majoriteten i kommunen har nu beslutat att sälja ut cirka 600 av det kommunala bolagets fastigheter. Skälet till försäljningen enligt majoriteten är att få in likvida medel till att bygga nytt. 

Allmännyttan tillkom en gång på socialdemokratiskt initiativ för att erbjuda även mindre bemedlade möjlighet att kunna hyra en god bostad för sin familj. Nu säljs stora delar av beståndet av i rask takt till vem då? Risken är att man får in riskkapitalbolag som gör stora renoveringar och sedan tredubblar hyran vilket gör att gamla hyresgäster inte kan flytta tillbaka.

Dessa ovanstående exempel visar att en ohelig allians med Moderaterna leder till en kraftig högervridning av politiken. Samtidigt står ett allt starkare SD och applåderar den nya politiken i den gamla arbetarstaden Eskilstuna. 

Personligen känner jag mig rådvill och frågande inför den nya politiken som formas i slutna rum i Eskilstuna stadshus långt ifrån oss vanliga medlemmar i Eskilstuna Arbetarekommun. Min värdegrund om solidaritet med utsatta, jämlikhet och respekt för etniska grupper verkar sitta löst i min hemkommun. 

Vem ska diskrimineras härnäst i Eskilstuna av en alltmer högervriden politisk majoritet?

Hans Bergström

S-gräsrot i Eskilstuna


Ämnen du kan följa
Läs mer
Sörmland

Så mycket tjänar topparna i Region Sörmland – får dela på nästan 14 miljoner

Flen

Besparingar väntar för skolorna

Sörmland

Nämnd beviljas inte ansvarsfrihet: "Djupt oroad"

Eskilstuna

Skärpta språkkrav för anställning i kommunen

Insändare

Laglig diskriminering av personer i behov av hemtjänst

Visa fler