Sissela Kyle hyllar humorn och kvinnorna

Sissela Kyles nya show listar humorns alla vansinnigt roliga, och ibland bortglömda, kvinnor. Och odödliggör ordet "trollporr".

Stockholms kommun 4 oktober 2019 16:01

Listor och tiden är två av utgångspunkterna för Sissela Kyles nya enkvinnsföreställning. Eller tvåkvinns för att vara mer rättvisande eftersom fenomenala musikern Sara Niklasson hela tiden sitter mitt på scenen med sin gitarr och sin briljanta stämma.

Allt går att lista. Sånt som måste göras. Sånt som helst inte ska göras. Sånt som är bäst och sånt som är sämst. 

Tiden har sin gång. Vid 60 plus har Sissela Kyle upptäckt att hon är befriande tidlös. Alla åldrar i en och samma kropp. Ett barn förklädd till roligt tant. Rynkig utanpå - men på insidan obekymrat slät och galen. 

En pålitlig tidsmarkör är musiksmak. Enligt Kyle - och kanske även någon vetenskapare - överger ingen någonsin den musik som gällde under de år man var mellan 12 och 22. Själv befann Sissela sig där 1969 - 1981 och kommer för evigt att gå igång på love, peace and understanding och annat som hör 50-årsjubilerande Woodstockfestivalen till. 

Det räcker med att säga Scott McKenzie så börjar det rycka i Kyles glittriga gympadojor och  blicken får något lätt hashdimmigt över sig. 

 Här kommer den grinige kalenderbitaren naturligtvis genast  att invända att det var på Moneterypartyt två år tidigare som låten lanserades, men nu talar vi inte fundamentalism utan om stämningar. Om floder, power, en och annan joint och en tidsanda då Kvällstoppens kassaklirrande var värre än Vietnamkriget. 

En mera pricksäker gestaltning av känslan av att gå in i och uppfyllas av en låt än den Sissela Kyle gör till "San Fransisco  (Be Sure to Wear Flowers in Your Hair)" har aldrig tidigare setts på en scen. Precis så där härligt ylande kan även den vanligtvis nyktert korrekta bli av en gammal dänga. 

När vi ändå uppehåller oss vid ylande så är ett tips att ha sett den hyllade svenska filmen "Gräns" före Kyles föreställning. Hennes parodi på, eller möjligen hyllning,  till "trollporr" slår det mesta i den erotiska genren. Och hennes svar på gitarrmannen är - alldeles, alldeles underbar.

En smart, varm och dråplig kväll som avslutas med en lång generös lista på skitroliga kvinnor som Sissela Kyle ogenerat härmar så vi viker oss av skratt. En Laila Westersund, en Margareta Krook, en Tollie Zellman, en Hjördis Pettersson. Skådisarna i "Helt hysteriskt". Och så Babben Larsson, Ulla Skoog, Anna Blomberg och Susanne Reuter förstås. Alla är ettor på Sissela Kyles lista.

 

Vinjett...

 

SHOW

Etta på listan

med Sissela Kyle

Av: Sissela Kyle och Calle Norlén

Scen: Scalateatern, Stockholm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Axelsson

Ämnen du kan följa
Läs mer
Konsert

Beskedet: Picnic i Parken ställs in – återkommer 2021

Kultur och Nöje

Tyska skådespelaren Irm Hermann är död

Kultur och Nöje

Läckberg och bröderna Karim gör film ihop

Kultur och Nöje

4,2 miljoner till nordiskt kulturstöd

Kultur och Nöje

"Sayonara wild hearts" prisad på gala

Visa fler