Nytt cykelgarage vid tågstationen

På torsdag invigs det nya cykelgaraget vid Eskilstuna centralstation. För 100 kronor i månaden får cykelpendlaren höjd säkerhet och möjlighet att ladda elcykeln.

Eskilstuna kommun 23 oktober 2019 16:23

I det nya inglasade och låsta garaget finns plats för 96 cyklar. Tanken är att erbjuda cykelpendlare en säker och bekväm parkering med ramlås där det också finns möjlighet att ladda elcyklar.

– Det finns en stor efterfrågan på bra cykelparkeringar vid resecentrum och det här cykelgaraget hör till de 50 miljölöften som Eskilstuna kommun tidigare utgett och som ska genomföras fram till 2019. Så det känns väldigt bra att vi nu kan ta det i bruk, säger Sabina Dernelid, projektsamordnare i kommunens mobilitetsgrupp.

Kostnaden för att hyra en plats är 100 kronor i månaden. För att ta sig in med cykeln genom skjutdörrarna krävs en digital registrering kopplad till Bank-id.

– Det är ett enkelt och smidigt system som visat sig fungera väldigt bra på andra ställen i landet. Och för den som inte har något Bank-id kan vi hjälpa till med registrering.

Hittills har ett 70-tal personer anmält intresse för att hyra en plats.

– 27 av dem har redan förhandsregistrerat sig. Att döma av hur det sett ut i andra kommuner som öppnat cykelgarage tyder det på att det finns en väldigt stor efterfrågan här i Eskilstuna, säger Sabina Dernelid.

Syftet med det nya garaget är att få fler Eskilstunabor att välja cykeln och därmed öka andelen hållbara transporter.

– Det måste finnas en viss standard på cykelparkeringar. Många vill inte ställa cykeln där det inte finns ramlås.

Kostnaden för garaget uppgår till cirka 1,8 miljoner kronor, varav 675 000 kronor har finansierats via statliga Klimatklivet.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Skärlund

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Eskilstuna

Dömd Eskilstunapedofil får inte äga jaktvapen

Eskilstuna

Man påkörd av bil vid Stålfors – avled av skadorna

Eskilstuna

Mordförsök i Eskilstuna – skadad man hittad vid centralstationen

Eskilstuna

Närgångna vilddjur intar trädgårdarna i Vallby: "Maffigt"

Eskilstuna

Misshandlades av expojkvän i bostaden

Visa fler