Allergichock av kräm: "Det brann runt ögonen"

"Jag berättar för att varna andra", säger Kim Eriksson som förra veckan fick en extrem allergireaktion av vanlig hudkräm.

Strängnäs kommun 8 november 2019 14:45

31-åriga Kim Eriksson har som många andra torr hud i ansiktet och brukar vara noga med att ge den extra vård genom fuktgivande krämer. 

När hon förra tisdagen använde en ögonkräm som ska vara effektiv men särskilt mild mot torr hud, började det snart bränna.

– Jag hade använt krämen ett par gånger tidigare. Då sved det litegrann, men det kan det ju göra när man är riktigt torr och det gick snabbt över. Nu verkligen brände det.

Kim Eriksson tvättade snabbt av krämen, gick och la sig – och vaknade mitt i natten av fruktansvärda smärtor. 

– Det brann runt ögonen. Jag blev livrädd!

Huden var illröd och svullnade snabbt upp, varpå det bildades sår och variga blåsor. Det blev ilfart med sambon till akuten på Mälarsjukhuset, där Kim Eriksson direkt fick 16 kortisontabletter. 

Vi träffas tio dagar senare, i hennes lägenhet i centrala Strängnäs. Hon har just skickat iväg en hemtenta via datorn – lite med andan i halsen, eftersom hon missade så mycket studier förra veckan. 

– Jag satt mest i soffan. Det är den värsta smärta jag varit med om. Värre än att föda barn, eftersom det var ihållande timme efter timme och i flera dygn. Jag grät, men ögonen var så igensvullna att tårarna inte kunde komma ut.

Dagar med smärtor och avtagande blindhet då svullnaden gick ner, sammanföll med hennes snart femåriga sons höstlov.

– Sambon har fått hjälpa till väldigt mycket här hemma och sonen har väl undrat lite över mig. Han frågade om jag hade en halloweenmask på mig, säger hon och skrattar åt eländet.

Ögonkrämen är av märket L300 och tillverkas av Orkla care. Kim har skickat in tuben och bolaget ska analysera dess innehåll.

– Jag är inte arg på dem. De har verkligen beklagat det som hänt och de betalar akutbesöket och medicinerna, men jag kommer ändå att begära ersättning för sveda och värk. Det här är inte okej någonstans.

”L300 är en beprövad produkt som funnits länge på marknaden där ingredienserna är kliniskt testade. Det innebär dock inte att det kan finnas enskilda individer som kan få en allergisk reaktion", skriver Orkla Sveriges kommunikationsdirektör Cecilia Gannedahl till Aftonbladet, där Kim Eriksson först berättade först om sitt trauma

– Jag kontaktade dem faktiskt själv, eftersom jag vill varna andra. Det är den enda anledningen. Läs innehållsförteckningen och testa produkten ordentligt!

Själv har hon efter olyckan inte använt någon kräm alls.

– Bara kokosolja, inget annat. Det vågar jag inte.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Wallin

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Strängnäs

En häktad för grovt häleri – kopplas till stöldgömman

Strängnäs

Skolpersonal: Finns fler konton som sprider sexrykten

Strängnäs

Detaljplanen för Måsen klar: "Hyres- och bostadsrätter"

Strängnäs

Inga bevis för mordbrand – polisen: "Mycket mycket märkligt"

Innebandy

SIBK-talangen lirar landslagsturnering i Schweiz

Visa fler