Alla föreningar i Eskilstuna bör kunna söka lovstöd

Eskilstuna kommun 13 juni 2020 05:51
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu börjar sommarlovet för alla barn och ungdomar i hela Eskilstuna kommun. Ett sommarlov som för många kommer att innebära avkoppling, sol, bad och kanske sommarjobb. Dessutom har kommunfullmäktige beslutat om ett lovstöd på 4,5 miljoner kronor för att möjliggöra kostnadsfria aktiviteter för barn och ungdomar, genom att kunna söka ett ekonomiskt stöd för de föreningar som erbjuder kostnadsfria aktiviteter under lovet.

Vi kristdemokrater tycker att det är en väldigt bra satsning som också ger en möjlighet för föreningar att visa sin verksamhet och låta barn och ungdomar prova på olika aktiviteter. Något som kan ge mersmak inför hösten, ett intresse som är bra för både kropp och själ. Det är givetvis viktigt att uppfylla de ansökningskriterier som ställs för att föreningar ska beviljas medel. Det ska till exempel vara kostnadsfritt och gälla barn och ungdomar mellan 6 och 18 år, vara jämt fördelat mellan både flickor och pojkar samt främja integration och sammanhållning.

Därför är det viktigaste av allt att alla föreningar inom Eskilstuna kommun, stad och landsbygd ges möjlighet att söka detta stöd och inte som majoriteten (S, M, C) menar genom att prioritera vissa så kallade ”utsatta områden”. Alla föreningar i vår kommun ska ges samma möjligheter att söka stöd för aktiviteter för alla barn och ungdomar, oavsett var man bor eller var föreningen är verksam inom hela vår stora kommun! En sådan geografisk spridning är självklar för oss kristdemokrater och en särbehandling av vissa stadsdelar är för oss helt uteslutet.

Resultatet av beslutet blir att de som bedriver sommarlovsaktiviteter i de ”prioriterade stadsdelarna” går före ansökningar från föreningar på landsbygden och för att komma runt de begränsande kriterierna söker dessa föreningar lovstödspengar genom att lägga själva aktiviteten i de ”prioriterade stadsdelarna” för att säkerställa möjligheten till lovstöd. 
De hundratals barn och ungdomar som bor i fel stadsdel har därmed svårare att ta del av dessa sommarlovsaktiviteter och fråntas möjligheten till ett extra berikande sommarlov!

Våra frågor till dem som ställde sig bakom beslutet i kommunfullmäktige är:

Hur säkerställer man att, om man som förening uppfyller de andra kriterierna av aktiviteter för kommunens barn och ungdomar, inte slås ut för att man befinner sig utanför centrumkärnan? Är inte alla föreningars sommarlovsaktiviteter lika viktiga och ska innefatta alla barn och ungdomar i hela Eskilstuna kommun?

 

Lotta Jonsson (KD)
Gruppledare 

Jonas Wulff (KD) 
Ordförande 


Ämnen du kan följa
Läs mer!
Eskilstuna

Restaurangägare om kaoset i Sundbyholm: "Händer att personalen inte får parkering"

Fotboll

Ryssholm om talangens besök i Feyenoord: "De är jätteintresserade"

Eskilstuna

Kommunens förklaring: Därför tas parkeringarna bort

Eskilstuna

M vill förlänga fri parkering i Eskilstuna

Eskilstuna

Polis hittade misstänkt stulen båtmotor på flak

Visa fler