Populäraste gatan kostar 600 000 kronor mer

Priserna på bostadsrätter har stått relativt stilla de senaste två åren. Men priserna på Rademachergatan har ökat, rejält.

Eskilstuna kommun 16 oktober 2019 21:11

En kartläggning från Fastighetsbyrån, med statistik från Svensk Mäklarstatistik, visar vilka gator i Eskilstuna som har haft de kraftigaste prisökningarna de senaste två åren.

– Eskilstunas gata som ökat mest i pris per kvadratmeter är Rademachergatan. Prisökningen är 6 148 kronor, säger Robert Hammarström, kontorschef på Fastighetsbyrån i Eskilstuna.

Ökningen betyder att en bostadsrätt på Rademachergatan på 100 kvadratmeter i snitt ökat med över 600 000 kronor de senaste två åren, jämfört med prisnivån för perioden september 2015 och augusti 2017. Den gata som ökat näst mest i Eskilstuna är Hamngatan, där är ökningen 4 938 kronor per kvadratmeter.

Varför har priserna ökat mest på dessa gator?

– Generellt har vi sett att bostadsmarknaden varit trög de senaste två-tre åren, men nu blivit bättre. Det är stor efterfrågan på centralt belägna lägenheter och det finns flera bostadsrättsföreningar på dessa gator som har många lägenheter, menar Robert Hammarström och fortsätter:

– Lägenheter som ligger centralt har högre prissättningar än utanför stadskärnan. Det förvånar mig inte att dessa gator ligger högst upp i kartläggningen.

Enligt honom är det mycket flytt mellan Eskilstuna och orter i närområdet. Pendling till Västerås och Strängnäs hör inte till ovanligheten.

– Folk har en koppling till Eskilstuna, de bor ofta i närområdet och flyttar sen hit. Det är inte så mycket inflyttning från Stockholmsområdet, än så länge.

Han menar att Mälardalen blir mer och mer kopplat till Storstockholm, då pendlingsalternativen är bra. Men Eskilstuna sticker ut.

–Eskilstuna är en stor industristad, det är mycket folk som flyttar runt här. Det blir mer som en bostadskarriär i orten.

Väsentliga höjningar på priserna pekar på en bostadsmarknad som återhämtat sig.

– Det har blivit fler som kommer på visningarna. Men ökningen är större vid villavisningar än av bostadsrätter.

Hos Fastighetsbyrån har de haft flera försäljningar på Rademachergatan 2, 4 och 28.

– Man ska ha med att det här en indikation. Man tittar på två tidsperioder och ett antal försäljningar, minst fem stycken på gatan. Det kan vara olika typer av objekt, byggnader och bostadsrättsföreningar. 

Etta på Södermanlands lista är Bagaregatan i Nyköping. Den vinner på 6 185 kronor i ökning per kvadratmeter. Precis efter kommer Rademachergatan på andra plats och Hamngatan på femte.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Niklas Holm

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Eskilstuna

Bussföraren Kjell spottad i ansiktet av resenärer: "Långt ifrån ensam"

Eskilstuna

Kvinna utsatt för blottare i tvättstugan – vågar inte vara ensam: "Som en fånge i mitt hem"

Eskilstuna

Vilstabacken redo för en ny säsong

Speedway

Lindbäck tackar ja till Smederna – startfältet klart till inbjudningstävlingen

Eskilstuna

Kopplerihärvan: 30–40 kvinnor arbetade på "sexsalongen"

Visa fler