Trådlöst bredband är ett sämre alternativ

Sverige 26 november 2019 05:35
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige ska vara bäst i världen på att tillvarata digitaliseringens möjligheter, det har riksdagen slagit fast. Men i dag har bara 5 av 10 hushåll och företag på landsbygden i Södermanland tillgång till snabbt bredband. Det räcker inte. Vi ser därför med oro på hur regeringen börjar svaja i frågan om höghastighetsbredband till landsbygden.

Bakgrunden till vår oro är ett uttalande från digitaliseringsminister Anders Ygeman där han säger att resterande delar av landsbygden inte nödvändigtvis behöver få fiberbredband utan kan klara sig med alternativa tekniker. 

För oss är valet av teknik inte det viktigaste i frågan om bredbandsutbyggnaden. Men en nyligen publicerad studie från det statliga forskningsinstitutet RISE visar att fiberbredband är den anslutningsform som är mest kostnadseffektiv om man vill ge hushåll och företag garanterade hastigheter på 1 gigabit per sekund, i enlighet med både Sveriges och EU:s bredbandsmål. Studien visar också att utbyggnad av högkvalitativa trådlösa bredbandsnät kan nå målen, men riskerar att bli dyrare än fiber på sikt. Det finns förvisso billigare trådlösa lösningar men dessa når i stället inte på långa vägar de garanterade hastigheter som det nationella bredbandsmålet ställer. 

Detta väcker farhågor om att Ygemans uttalande snarare handlar om att snabba på utbyggnadstakten än att värna landsbygdens långsiktiga förutsättningar att vara en del av det digitala samhället.

En stabil och snabb uppkoppling är redan i dag en förutsättning för att många hushåll och företag ska kunna fortsätta bo och bedriva näringsverksamhet på landsbygden. Inom det gröna näringslivet är bredband a och o, där allt fler verktyg och processer både på gården och i skogen kräver uppkoppling. Vi ser även hur byalag på landsbygden är beroende av snabba uppkopplingar för att kunna fortsätta bedriva sin verksamhet med att tillgängliggöra ett kulturutbud utanför städerna. Utifrån det offentligas perspektiv är det också viktigt att kunna nå ut med framtidens digitala välfärdstjänster till sina medborgare oavsett var dessa befinner sig. Det är också så att ett väl utbyggt fiberbredband möjliggör bättre mobiltäckning och framtidens 5G-nät på landsbygden eftersom mobilmaster behöver anslutas med fiber för att kunna erbjuda konsumenter och företag höga hastigheter.

Sverige har med stöd från EU-medel investerat mångmiljardbelopp under de senaste 20 åren på att bygga ut bredband med höga garanterade upp- och nedladdningshastigheter. Vi förutsätter att målsättningen om att göra Södermanland och resten av Sverige bäst i världen på att tillvarata digitaliserings möjligheter också inkluderar dess landsbygd. 

Palle Borgström

Ordförande Lantbrukarnas Riksförbund

Mikael Ek

Vd Svenska Stadsnätsföreningen

Tommy Nilsson

Projektledare Byanätsforum


Ämnen du kan följa
Läs mer!
Eskilstuna

Berusad man körde in i broräcke

Fotboll

Triangeln segrare hemma mot IFK Nyköping

Fotboll

Malmköping tappade ledning och förlorade

Fotboll

Seger för BK Sport på hemmaplan mot Tystberga

Fotboll

Uddamålsseger för Hälleforsnäs mot Torshälla-Nyby

Visa fler