Eskilstunas näringsliv mår bra

Eskilstunas näringsliv mår bra enligt deltagarna på ett evenemang som kommunen arrangerade.

Eskilstuna kommun 23 november 2019 19:06

Näringslivsavdelningen på Eskilstuna kommun arrangerade i slutet av oktober ett evenemang på Munktell Science Park med rubriken "Hur mår Eskilstunas näringsliv?" Evenemanget bestod dels av en paneldiskussion med deltagare från kommunen, Företagarna, Nyföretagarcentrum samt Eskilstuna Logistik och Etablering. Moderator var Felix Andersson. 

Dessutom gick Anna Knutsson, analytiker på Region Sörmland, igenom regionens analys av bland annat branschutveckling, arbetstillfällen och pendlingens betydelse. 

– Eskilstuna är inte jätteberoende av arbetspendlingen, sa hon. 

Hon berättade att lönesumman visserligen ökar i Eskilstuna, men att den ändå inte når upp i samma nivå som i andra jämförbara kommuner som Norrköping, Örebro och Västerås. 

– Offentlig sektor har en stor del av lönesummetillväxten. Det innebär att vi skulle vilja öka tillväxten i företagens verksamhet. 

Under paneldiskussionen var deltagarna överens om att det går bra för Eskilstunas näringsliv. Urban Wallin, verksamhetsansvarig Nyföretagarcentrum Eskilstuna, tror att man nu ser effekterna av ett lyckat arbete med integrationen. 

– Vi har fått framför allt de nya medborgarna i Eskilstuna att komma igenom sin process för att komma igång och även vilja starta företag. Hälften av de som kommer till oss är utlandsfödda. Hälften av de nya företag som startas i Eskilstuna startas av utlandsfödda och hälften av dessa är kvinnor. 

Nyföretagandet är enligt Urban Wallin framför allt inriktat mot servicetjänster, import och besöksnäring. Niklas Edmark, näringslivsdirektör på Eskilstuna kommun, konstaterade att det går bra just nu, men att framtiden är mer osäker. 

– Det är inte en uppåtgående konjunktur på global nivå och det påverkar oss.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joachim Sorbe

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Eskilstuna

Sjukhusbygget fortsätter – Kungsvägen stängs av

Eskilstuna

Stökig natt i Eskilstuna – män misshandlade på Nybron

Eskilstuna

Parkerad bil förstörd i brand

Friidrott

Eskilstunajunioren slog senioreliten – tog SM-guld

Fotboll

Fanny Andersson: "Vi vill göra bättre prestationer"

Visa fler