Så blir de nya speedwayreglerna 2020

Speedwayen innehåller som bekant en mängd olika regler. Vissa enklare att förstå än andra. Inför nästa säsong har Svemo nu presenterat ett flertal ändringar i regelboken.

Eskilstuna kommun 10 oktober 2019 12:13

Inför säsongen 2018 gjordes det en hel del förändringar i speedwayens elitserie. 2019 var det få nytillkomna regler men när Svemo (Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet) presenterade regelverket för säsongen 2020 är det främst tre förändringar som sticker ut.

En stor regelskillnad från i fjol är att transferfönsterna försvinner helt och ersätts av tre transferkort för varje lag. Dessa kan användas efter lagets två första seriematcher för säsongen och upphör att gälla när laget kört 75 procent av sina matcher i grundserien. 

Dessutom sänks golvsnittet från 9,0 till 8,5. Något som kan påverka de lagbyggen som just nu pågår runt om i landet.

En annan skillnad är att det från och med nästa säsong är att det finns möjlighet att använda taktisk reserv, det vill säga toppning, av laget till och med heat 14. Där var det tidigare stopp med toppningsmöjligheter efter 13 heat.

Den kommande säsongen är enligt nuvarande överenskommelse den sista där ligan är stängd nedåt, alltså att inget lag kan åka ur på sportsliga meriter. Som det ser ut nu blir det på nytt nio lag i serien (Piraterna har i skrivande stund stora ekonomiska problem vilket kan innebära konkurs och i så fall åtta lag.)

Svemo Track Racing beslutsprotokoll 2020 Elitserien.

1. Antal lag: 9 lag. 

2. Körschema: Samma körschema som 2019 med en ändring att det är möjligt att använda taktisk reserv t.o.m. heat 14 istället för heat 13. 

3. Serieupplägg: 16 matcher per lag i grundserien samt slutspel. 

4. Förartrupp: Antal förare i truppen är begränsat till 8 förare över ingångssnittet 0,500. 

5. Taksnitt: 10,250.

6. Golvsnitt: 8,500. 

7. Stängd liga nedåt: 2020 är sista säsongen för stängd liga nedåt enligt nuvarande överenskommelse. 

8. Gästförarkontrakt: Inga gästförare tillåts. 

9. Transferfönster: Transferfönstren ersätts med tre transferkort per lag, dessa kan börja användas efter lagets två första seriematcher för säsongen, och upphör att gälla när laget har kört 75% av sina matcher i grundserien. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jon Alexandersson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Fotboll

Nionde matchen i rad med poäng för Mariefred

Fotboll

AFC vidare till cupens gruppspel efter Götessons dubbel

Nyetableringar

Nytt konsultföretag startar i Eskilstuna

Nyetableringar

Nytt företag startar i Eskilstuna: Varjager AB

Sport

Idrotten vill underlätta för transpersoner

Visa fler