Polisen: "Vi är tacksamma för tips"

Polisen tror inte att John Backman som hittats död i Eskilstunaån, har råkat ut för brott. Ändå är man tacksam för alla tips.

Eskilstuna kommun 18 oktober 2019 21:22

På onsdagsförmiddagen hittades John Backman 18, som varit försvunnen i en vecka, död i Eskilstunaån.

Polisen tror inte att det ligger något brott bakom hans död, men är ändå tacksam för alla tips som skulle kunna bringa klarhet i hur hans sista timmar i livet såg ut.

– Det är alltid bra att få vittnen. Har någon sett eller hört något är vi tacksamma om de personerna hör av sig till oss.

Det säger Dag Pettersson hos polisen i Eskilstuna.

Han berättar att det just nu pågår en utredning när det gäller John Backman men poängterar att det inte handlar om en brottsutredning. I utredningen sammanställer man uppgifter för att försöka klargöra hur John Backmans sista timmar i livet såg ut. 

Polisen avvaktar också resultatet från den obduktion som ska göras. I många fall kan det ta flera veckor innan polisen får en slutlig obduktionsrapport. Men den första, preliminära rapporten kan komma betydligt snabbare, förklarar Dag Pettersson.

–  Detta är en dödsfallsutredning utan misstanke om brott och i 99 fall av 100 brukar då den preliminära obduktionsrapporten säga att det inte finns några hinder för gravsättning. Då kan man gå vidare med den processen, förklarar Dag Pettersson.

Samtidigt väcks frågan om huruvida säkerheten kring Eskilstunaån är tillräcklig. 

– Det är naturligt att frågan om en ökad säkerhet väcks just nu, säger Anders Enesved, tillförordnad förvaltningschef på stadsbyggandskontoret vid Eskilstuna kommun.

Men han menar att medan Eskilstunapolisens förundersökning pågår, och innan vi vet vad det var som hände 18-årige John Backman, så år det fel tidpunkt att diskutera saken.

En som minns att frågan har varit uppe tidigare för diskussion är ordförande i miljö- och räddningstjänstnämnden i Eskilstuna kommun, Geerth Gustavsson (S):

– Det är alltid en gränsdragningsfråga det här, var ska man ha staketet, var ska man inte ha det, var ska livräddningsstegarna finnas.

Sedan tidigare finns det räddningsstegar, som är utplacerade på flera strategiska punkter längs ån i de centrala delarna av Eskilstuna. Det finns också flera livräddningsstationer, med antingen en livboj, eller med både livboj och stege.

Den som har uppgifter att lämna om John Backman som alltså försvann i samband med en studentfest i Eskilstuna på kvällen den 9 oktober kan ringa och prata med Dag Pettersson personligen. Han hänvisar till polisens telefonnummer: 114 14.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ingar Frostberg
Torsten Braf

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Eskilstuna

Skiftinges förvandling – nu planteras 70 träd i området

Eskilstuna

Butikstängning i Tuna park: "Inte helt nöjda med läget"

Enduro

Lerig Alun åtta i elitklassen på Gotland

Krönika

"The Alienist" är serien som har allt – utom tajming

Eskilstuna

Tre bilar i krock i Eskilstuna – man fördes till sjukhus

Visa fler