Pantburkstjuv får fängelse och utvisas

En 23-åring stal koppargods och pantburkar. Nu döms han till fängelse och utvisning.

Mariefred 29 november 2019 14:52

Mannen, som är utländsk medborgare och periodvis vistas i Sverige, är enligt Eskilstuna tingsrätt tidigare dömd för flera brott. I Sverige för grova olovliga körningar samt snatteri och i hemlandet för stöld med hjälp av, eller hot om, våld eller vapen mot person. 

Nu döms 23-åringen för två stölder – en i Mariefred och en i Norrköping – och grova olovliga körningar.

Med tanke på den tidigare och nya brottsligheten bedömer domstolen att mannen riskerar att fortsätta sin brottsliga bana. Rätten konstaterar att han saknar jobb i Sverige, aldrig haft ett lagligt arbete här och saknar svensk adress. 

Därför blir påföljden fängelse i fem månader och utvisning, med förbud att återvända på tre år.

När det gäller pantburksstölden vid Gripsholms slott den 23 oktober har mannen i första hand förnekat brott. I förhör sa han att han och de andra i bilen körde förbi där av en slump, såg säckarna vid en soptunna och trodde de var övergivna.

Tingsrätten menar dock att det är bevisat att 23-åringen, tillsammans med andra, uppsåtligen stal fyra sopsäckar med pantburkar värda 745 kronor. 

Ett vittne har berättat att området har skyltar där det framgår att det är privat mark och att obehörig motortrafik är förbjuden. Samma vittne har berättat hur han upptäckte bilen den där kvällen och gick fram mot den, varpå bilen drog iväg med en rivstart.

Polisen larmades och fick stopp på bilen i Mariefred, varpå 23-åringen kunde gripas och åtalas. 

Han fälls alltså också för en stöld av, enligt domen "en större mängd", koppargods värd omkring 70 000 kronor. Stölden utfördes i juli i år, på Stena Recycling AB i Norrköping.

Även här nekar mannen till brott. I förhör säger han att han trodde att han skulle hjälpa till att lasta sopor på området och först på plats insåg att det var koppar. Hans sällskap ska då ha hotat att slå honom och han hävdar att han agerade under tvång.

Tingsrätten bedömer dock att det inte var en nödsituation i lagens mening och att han därför är skyldig till stöld.

23-åringen döms också för fyra fall av grov olovlig körning. 

En bil har, trots att den är skriven på en annan person, tagits i beslag "för att förebygga brottslig verksamhet", skriver domstolen. I domen står att allt talar för att den registrerade ägaren är en fordonsmålvakt – hen har 16 bilar, är onåbar och använder postbox – och att det i själva verket är 23-åringens bil.

Domen kan överklagas till Svea hovrätt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Wallin

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Eskilstuna

Polis hittade misstänkt stulen båtmotor på flak

Eskilstuna

Många polisanmälningar om stökiga ungdomar

Oxelösund

Mamma misstänks för att ha mördat sitt spädbarn

Mariefred

Omfattande stölder från kolonilotter: "De har rensat"

Mariefred

Vitvaror stulna från radhusbygge

Visa fler