Hund svalt ihjäl – ägaren fälld i tingsrätten

När kvinnan kom till veterinären med sin döda hund var den så mager att veterinärerna slog larm. Nu har kvinnan fått sin dom.

Eskilstuna kommun 29 november 2019 13:05

Det var i november förra året som Eskilstunakvinnan kom till veterinären med sin döda hund som skulle kremeras. Hunden hade självdött hemma.

Djurskötaren som tog emot hunden reagerade och tillkallade veterinär. Hunden var kraftigt avmagrad och enligt djurskötaren syntes det att hunden hade svultit. Också veterinären konstaterade att hunden var kraftigt avmagrad. Den saknade helt fett och hade inte kunnat tillfriskna. Det berättade veterinären när det var rättegång i Eskilstuna tingsrätt.

Händelsen anmäldes och kvinnan åtalades för djurplågeri, alternativt brott mot djurskyddslagen eftersom hon enligt åklagaren hade utsatt hunden för lidande.

Flera personer vittnade under rättegången.

Hundens matte nekade till brott och berättade att hunden haft problem med kräkningar och vägrat att äta viss mat. En gång hade hon bokat tid för avlivning, men avbokat den när hunden började äta igen. Flera personer vittnade till mattens fördel och berättade att hon sköter sina djur väldigt väl.

Men djurskötaren och de veterinärer som hördes hade en annan uppfattning. En veterinär berättade att hon misstänkte att hunden hade dött av svält. Oavsett dödsorsak var det svälten som orsakat döden. Hunden hade utsatts för ett långvarigt lidande.

Eskilstuna tingsrätt konstaterar att kvinnan har varit oaktsam och borde ha förstått att hunden behövde vård eller borde avlivas. Men hon döms inte för djurplågeri utan för brott mot djurskyddslagen. Påföljd: 30 dagsböter á 50 kronor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ingar Frostberg

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Eskilstuna

Eliya och Samis släkt bor i Beirut – filmade explosionen: "Stor chock"

Eskilstuna

Annons och expert placerar Amazon-lager i Kjula

Eskilstuna

Slut på gratisparkeringen – avgift igen från 16 augusti

Eskilstuna

Misstänkt skadegörelse – tände på vid skola

Eskilstuna

Beslagtog stulen moped - började kasta sten mot polisen

Visa fler