Scenknuten skakar loss i Elvis gamla låtar

Scenknutens premiär på föreställningen "All shook up" närmar sig. En show späckad med 50-talskläder, kärlekstrubbel och musik.

Eskilstuna kommun 2 oktober 2019 18:05

– Stå för det ni gör på scenen! Titta rakt fram och strunta i om ni gör fel!

Regissör Johan Briggert och Scenknutens aktörer repeterar ett av de stora ensemblenumren i föreställningen  "All shook up" som har premiär på Eskilstuna Teater den 12 oktober.

Kjolar virvlar och bländvita t-shirts skymtar under svarta läderjackor. Musikalen utspelar sig i en småstad i amerikanska mellanvästern på 1950-talet. Alla i föreställningen bär tidstypiska kläder som köpts in lånats ihop, sytts upp eller sytts om, berättar Jannicke Serneberg som är Scenknutens ordförande och en av producenterna. 

"All shook up" är en så kallad jukebox-musikal. All musik är hämtar ur rockikonen Elvis låtkatalog. Arrangemangen är dock anpassade till olika typer av sångare och en stor ensemble. 

– Vi sjunger på engelska, låtarna är så kända att det inte skulle bli konstigt om de vore översatta, säger Jannicke Serneberg. 

All musik i föreställningen kommer att spelas live, i orkesterdiket finns ett band som leds av Ola Sjönneby. 

De flesta sångerna är från 1960-talet, en del från 1950-talet och någon från 1970-talet. Inspirationen till storyn kommer dock från ett helt annat håll och en annan tid. 

– Den bygger på Shakespeares pjäs "En midsommarnattsdröm", berättar Johan Briggert.

I "All shook up" är det dock inte mycket som är sig likt från Shakespeares drama. Här heter huvudpersonen Chad, som är något av en badboy. Han har just släppt ur fängelset när han kommer till den konservativa staden på sin motorcykel. Runt Chad, som spelas av Alexander Eklund, spinns en väv av förälskelser och förvecklingar där ingen egentligen får den han eller hon vill ha. Andra bärande roller spelas av bland andra Emilia Öhlin, Miguel Angel Tapias och Stefan Lalander.

"All shook up" är en humoristisk musikal, men den rymmer även ett allvarligt stråk som handlar om social status, segregation och maktförhållanden, berättar Jannicke Serneberg.

– Den handlar också om att musiken har kraft att överbrygga sociala klyftor, säger hon.

"All shook up" kräver en stor ensemble och en massa folk på och bakom scenen. Ensemblen omfattar 22 personer plus ochkester och totalt arbetar cirka 50 personer med musikalen. När Scenknuten flyttar in på Eskilstuna teater byggs en scenografi där man denna gång även använder sig av projektioner. Annat nytt är samarbetet med koreografen Joanna Svea Tåje. 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Catarina Nitz

Ämnen du kan följa
Läs mer
Kultur

Dansverk guidar till tre sörmländska platser i sommar

Kultur och Nöje

Körberg och Sjöholm hyllar Kristina Lugn

Kultur och Nöje

Mia Skäringers hyllade show visas på Netflix

Musikal

S:t Eskils elever spelar in examensmusikalen "Rent"

Teater

Miljonstöd till klimatprojekt för unga på Fogelsta

Visa fler