Sökinsats efter försvunnen kvinna avblåst

Polisen söker efter en försvunnen kvinna i 70-årsåldern i trakterna kring Kjula öster om Eskilstuna. Under måndagseftermiddagen meddelades att den omfattande insatsen avbryts.

Eskilstuna kommun 3 november 2019 14:30

Klockan var strax före 9.30 på söndagen när polisen larmades om den försvunna kvinnan. Anhöriga som kommit till hennes hus för att hämta henne hade då upptäckt att hon inte var hemma. Den sista kontakten med kvinnan skedde under lördagen och det är således oklart exakt när hon försvann.

Enligt polisen finns ingen misstanke om brott. Man tror dock inte att kvinnan frivilligt håller sig borta.

– Det kan vara så att hon gått vilse eller skadat sig. Och det är rätt kallt ute, säger polisens presstalesperson Björn Öberg.

Vuxna människor har rätt att "försvinna". Det kan finnas många skäl till att en person vill hålla sig undan. De fall där polisen söker aktivt och dessutom ber om allmänhetens hjälp är förhållandevis få, och man gör det bara om man har starka skäl att tro att försvinnandet inte är frivilligt. Som i det här fallet.

Sökandet inleddes under förmiddagen och vid lunchtid på söndagen anslöt en polishelikopter som sökte av området med värmekamera. Senare under söndagen kontaktade polisen den ideella organisationen Search and rescue Sörmland och begärde hjälp. Även buss- och taxiföretag informerades om försvinnandet och förarna uppmanades hålla ögonen öppna.

– Vi fortsätter sökandet under natten i ett område där man tror att hon kan ha försvunnit, säger Peter Ström, vakthavande befäl vid polisen region öst på söndagskvällen.

Under måndagsmorgonen anlände en stor styrka från hemvärnet till den sambandscentral som upprättats vid Kungsvallen i Kjula för att bistå i sökandet som koncentrerats till ett flera kvadratkilometer stort område runt Jäders kyrka. 

Sammanlagt 43 hemvärnssoldater, hjulgående och bandgående fordon samt motorcyklar och hundförare deltog i sökandet. Senare under måndagsförmiddagen meddelade polisen att man även tagit hjälp av försvarsmakten och att en drönare skulle skickas upp.

Tomas Forsberg bor i Jäder Fridhem, alldeles i närheten av det område där insatsen under måndagen pågick som intensivast. Under förmiddagen tog han en promenad och passade då på att dra sitt strå till stacken.

– Jag går här och håller koll på dikeskanterna och funderar på vad jag själv hade gjort om jag var ute och irrade i naturen. Det är ju rejält kallt så det känns lite olustigt, säger han.

Klockan 15.30 på måndagen meddelade polisen att man blåser av sökinsatsen i dess dittillsvarande form. Enligt Åsa Willsund, presstalesperson på polisen, grundas beslutet i att man anser sig ha sökt av hela det område där man tidigare gjort bedömningen att kvinnan kan finnas.

–  Vi är så pass trygga med att hon inte finns i vårt sökområde att vi kommer att blåsa av insatsen som den ser ut nu. Vi tror inte att hon finns där, säger hon.

Polisen kommer nu att söka på andra sätt. Hemvärnspersonalen som hittills deltagit kommer inte att finnas kvar.

– Nu är det polis som kommer söka och samla in tips och iakttagelser. Eventuella frivilligorganisationer kan komma att delta i sökandet.

Kvinnan är i 70-årsåldern. Enligt polisen är hon troligtvis klädd i mörk jacka, mörka friluftsbyxor med orange färg på knäna och eventuellt mössa. Kvinnan uppges vara smal och har ofta håret uppsatt i hästsvans.

Upplysningar om kvinnan kan lämnas till polisen på 114 14, såvida det inte är akut. Då gäller 112.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ida Larsson
Hanna Oscarsson
Henrik Holmberg
Jan Strömberg
Simon Uggla

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Fotboll

Barsley "Vi släpper in dumma mål"

Ridsport

Landslagsryttare intog Sundbyholm

Fotboll

Özcan Melkemichel besviken efter AFC:s poäng

Handboll

Starkt Guif vann säsongens första match

Eskilstuna

Bil körde in i mitträcke på E20 – körfält stängdes av

Visa fler