Coop vill bygga gigantiskt lager i Kjula

Coop planerar att flytta sitt lager i Västerås och Upplands Bro till Eskilstuna. Om allt går enligt planerna är lagret igång 2024.

Eskilstuna kommun 14 november 2019 10:05

Idag har Coop lager i Enköping, Västerås och Upplands Bro. Det senare lagret är på 130 000 kvadratmeter och med 600 anställda. Detta lager samt lagret i Västerås, på 32 000 kvadratmeter och 260 anställda, kommer med största sannolikhet att stängas och ett nytt att byggas i Eskilstuna logistikpark i Kjula. Personalen på lagren ska redan ha informerats om situationen.

– Vi är tidigt i processen, men har informerat våra medarbetare om planerna så att de ska få information så tidigt som möjligt, säger Tobias Rydergren, presschef på Coop, och fortsätter:

– Om vi går vidare med denna lösning kommer verksamheten vid dagens terminaler i Bro och Västerås att flyttas till Eskilstuna. I dessa lager handlar det om terminaler för torra och färska varor. Vi har även en terminal för fryst mat som ligger i Enköping, men den påverkas inte, menar Tobias Rydergren.

Planer finns för automatisering av det nya lagret.

– Vi håller på att utreda förutsättningarna för ett helautomatiserat lager i Eskilstuna. Den stora skillnaden med ett automatiserat lager är att det framförallt kommer att bli högre än dagens lager. Det är inte självklart att ytan blir större, men volymen kommer ju att bli det eftersom det ska rymma två terminaler och att vi också planerar för att Coop ska växa som företag, menar Tobias Rydergren.

Den nya terminalen planeras att vara färdigbyggd om fyra år. Coop har redan tittat på läge, mark och system för det nya lagret.

– Ett beslut om vi går vidare med planen kommer att tas av Coop och KF:s styrelse i början av 2020 och då kan den nya terminalen vara i full drift till 2024. Den ska då byggas i Eskilstuna logistikpark.

Coop har även tittat på andra möjligheter men den tilltänkta marken i Eskilstuna är den som bäst svarar mot Coops behov då de planerar för ett helt nytt lager.

– Vi har undersökt flera platser och att det blev Eskilstuna har att göra med främst två orsaker. Dels att det finns en möjlighet att köra tåg fram till terminalen, ungefär 35 procent av Coops varutransporter går på tåg idag. Och att tyngdpunkten på vårt butiksnät har flyttat i och med köpet av Netto. Deras butiker ligger uteslutande i de södra delarna av Sverige.

Hur många anställda kan det bli i Eskilstuna?

– Hur många anställda det blir i Eskilstuna är svårt att svara på i dagsläget med tanke på att vi ännu inte tagit något beslut, förklarar Tobias Rydergren.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Niklas Holm

Ämnen du kan följa
Läs mer
Fastighetsaffärer

35-åring ny ägare till stuga i Eskilstuna - prislappen: 790 000 kronor

Fastighetsaffärer

Ny ägare till fastigheten på Mossnäs 23 i Strängnäs

Nyetableringar

Garngruvan - enskild firma startar i Eskilstuna

Fastighetsaffärer

216 kvadratmeter stor villa i Tumbo, Kvicksund såld till nya ägare

Nyetableringar

Lönnsborgs Alltjänst - enskild firma startar i Strängnäs

Visa fler