Fristadstorget är en uppskattad mötesplats

Eskilstuna kommun 11 december 2019 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändare  "Sofforna på torget dålig kvalité" publicerad 18 november.

Svar till ”Kvalitetsgranskare”. Fem år har gått sedan invigningen och torget har verkligen blivit den samlingsplats för Eskilstunaborna som det var tänkt. Enligt statistiken är det ca 12 000 besökare på torget en julidag och 7300 besökare en novemberdag.

Under perioden maj till september är det i snitt 250 personer om dagen som slår sig ner på sittplatserna på torget. Vi har även torghandel, foodtrucks och en hel del evenemang. Det är positivt att torget används och vi får räkna med både smuts och slitningar.

Vi städar varje dag för att hålla platsen välkomnande. Fördelen med betongplattorna är att det är ett relativt billigt och slitstarkt materialval. Olika nyanser bidrar till ett mer spännande och livfullt intryck. En mönstrad yta upplevs ofta som mindre smutsigt än en enfärgad yta. Tyvärr är de ljusa plattorna lite mer porösa och suger åt sig av missfärgningar.

När det gäller träsofforna så åldras de naturligt av användning och väder, men också klotter ökar ytans slitage märkbart. Med facit i hand så har det varit en utmaning att underhålla sofforna vilket vi också påtalade när vi hade kontakt med leverantören i tidigt skede. Nu har garantitiden gått ut och vi sköter om sofforna efter behov.

Tanken är att utformningen av Fristadstorget och Kungsgatan ska hänga ihop och bilda en helhet. Därför är sofforna på Kungsgatan av samma modell men de har en annan ytbehandling. Hur den behandlingen står emot väderomslag och klotter får framtiden utvisa.

Ann Segelborg Koordinator Fristadstorget Kultur- och fritidsförvaltningen
Charlotte Mörn.T.f. park- och naturchef Stadsbyggnadsförvaltningen, Eskilstuna Kommun

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Ärla

Två personer stängdes in i bil efter krock med träd – fördes till sjukhus

Eskilstuna

Tony, 54, hjälpte knivhuggne offret: "Blod överallt"

Sörmland

Regn på väg – men snart är värmen tillbaka

Handboll

Freyr Andréssons storspel gav Guif segern

Fotboll

Zlatan: "Covid hade mod att utmana mig. Dålig idé"

Visa fler