Nytt råd ska öka Strängnäs attraktionskraft

Kommunstyrelsen väntas besluta om att bilda Rådet för attraktionskraft vid sitt nästa sammanträde den 30 oktober. 

Strängnäs kommun 16 oktober 2019 14:37

– Målsättningen är att rådet ska hinna ha en första träff före jul, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M). 

– Jag tycker att det ska bli väldigt spännande att få starta detta och att vi gör detta tillsammans med våra aktörer. Vi ser att vi är på god väg när det gäller arbetet med företagsklimatet och vi tror att det här kan bli ytterligare en viktig pusselbit, säger Jacob Högfeldt. 

Enligt kommunstyrelsens ordförande står en majoritet av politikerna bakom förslaget. De personer som kommunen har tänkt sig ska ingå i rådet kommer att tillfrågas i anslutning till att beslutet tas i kommunstyrelsen. 

– Vi tänker oss alltifrån den finansiella sektorn med banker till den gröna näringen och besöksnäringen.Fastighetsmäklare, vårdaktörer, skolaktörer, industri och bygg. Hela spektrat egentligen, säger Jacob Högfeldt. 

– Det blir inte ett rent näringslivsråd utan det blir ett råd för attraktionskraft. Det kommer att bli relativt stort. 

Orsaken till att kommunen väljer att bilda ett bredare råd är att man anser att näringslivsfrågorna hänger nära samman med andra frågor som till exempel hur man bygger en stark destination med bra skolor, service och tillgänglighet. Näringslivsutvecklingen kan till exempel knyta an till konkreta frågor som vilka möjligheter en företagare har att boka taxi eller att gå ut och äta en bit mat med sina kunder. 

Jacob Högfeldt säger att han och andra företrädare för kommunen har märkt vid företagsbesök hur viktigt det är att kommunen känner till företagen och deras tillväxtplaner. Samtidigt menar han att det är viktigt att företagarna förstår vilka planer kommunen har in sin tillväxtplanering och översiktsplanering. Jacob Högfeldt tror att Strängnäs kan få mer kraft i sin tillväxt om kommun och näringsliv har större kännedom om varandras planer och kan basera sitt beslutsfattande på det. 

Kommunen har tagit fram regler för det nya rådet som harmonierar med regelverket för de andra råd som redan finns i kommunen. Eftersom rådet kommer att ta ett så brett grepp tänker sig kommunen att det även kan behövas arbetsgrupper som jobbar med specifika frågor. 

– Rådet kommer att ligga under kommunstyrelsen. Det ska vara rådgivande till kommunstyrelsen och kommunens övriga nämnder, säger Jacob Högfeldt. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joachim Sorbe

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Mariefred

Inbrottstjuv stal Kerstins, 85, smycken: "Obehagligt"

Sörmland

Nedriven kontaktledning stoppar tågen hela dagen

Musik

Hiphopgruppen Periferi: Vi vill förmedla en skön känsla

Strängnäs

Trafikverket: Se upp för slåttermaskin på motorvägen

Strängnäs

Tjuvar passade på när villaägare var borta i 20 minuter

Visa fler