Varför inget löfte om senare klimatresa?

Sörmland 23 maj 2020 05:14
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Runtom i Sverige har personer som beviljats klimatresor i år fått besked om att rehabiliteringen ställts in. De länder som tillhandahåller klimatvård har infört reseförbud. 
Vi förstår att det i dagsläget inte är lämpligt att träna i varmare land och klimat utan att utsätta sig själv och andra för risker. Det är vi och regionerna överens om. Vad vi inte är överens om är att de beviljade klimatresorna ställs in utan ett löfte till patienten om att hon eller han ska kunna genomföra rehabiliteringen när vi återgår till ett normalläge. 

Den här regionen beviljar klimatvård till patienter som har behov av rehabilitering i varmare klimat. Det är vi glada för, eftersom att vi vet att möjligheten att få klimatvård varierar stort i landet. Av Sveriges 21 regioner erbjuder 11 klimatvård. I norra Sverige erbjuder ingen region klimatvård. Vi förstår om de reumatiker som sett fram emot sin klimatresa är besvikna på regionernas besked. Att vara en av de som beviljats en klimatresa och sedan se sin chans till bra rehabilitering försvinna är trist och bedrövligt. 
Statsminister Stefan Löfven har sagt att bortom krisen kommer Sverige resa sig. Vi vågar tro att vardagslivet en dag återgår till något vi känner igen. Därför är det också viktigt att patienter som har kroniska sjukdomar får ett löfte av vården.

Lotta Håkansson, ordförande Reumatikerförbundet
Annkristin Lundin, ordförande Reumatikerdistriktet Sörmland

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Sörmland

Coronasmittan fortsätter att öka i Sörmland

Sörmland

Läkarbesöken på äldreboendena minskade under pandemin

Sörmland

Bilstölderna ökar: "Flera brottsnätverk i Sörmland"

Sörmland

Hårt tryck efter hästar – priserna går upp

Eskilstuna

Covid på MDH: "Trist att folk inte kan hålla avstånd"

Visa fler