Brutalt tonläge hotar den fria konsten

Hur påverkas konst och media av det brutala samtalsklimatet? Orkar den konstnär som hotas till livet att fortsätta ställa frågor?

Nyköpings kommun 7 februari 2020 20:00

Carolina Falkholt har fått veta att hon inte kan gå säker på grund av sin konst.

– Jag har hotats med avrättning för mitt arbete, berättade hon under en paneldebatt på Folk och kultur där även fotografen Elisabeth Ohlson Wallin deltog tillsammans med inrikesminister Mikael Damberg, SVT:s vd Hanna Stjärne och Olof Lavesson, tidigare ordförande i riksdagens kulturutskott.

Både politiker, journalister och konstnärer utsätts idag för hat och hot och under programpunkten "Hur fri är kulturen och det fria ordet?" vände och vred de medverkande på vad det får för konsekvenser för demokratin och vad som kan göras åt det.

Samtliga konstaterade att samtalsklimatet förändrats dramatiskt på bara några få år. Sedan Hanna Stjärne började på SVT för fem år sedan har till exempel säkerhetskostnaderna fyrdubblats. 

– Vi får i snitt 30 hot varje dag mot våra medarbetare. Det är klart att det i förlängningen finns en risk för självcensur trots att vi gör allt vi kan för att stötta våra journalister som arbetar med material som kan tänkas vara känsligt. 

Carolina Falkholt har fått sina verk övermålade och förstörda både i Nyköping, New York och Azerbajdzjan och hotats till livet ett flertal gånger. 

– Som enskild konstnär står man ganska ensam i de lägena, man har ingen uppbackning av ett företag eller någon organisation.

Elisabeth Ohlson Wallin konstaterade att det händer att hon censurerar sig själv med hänsyn till sin familj. 

Mikael Damberg menade att det knappast är en slump att just konstnärer och journalister tillsammans med politiker utsätts för hat och hot.

– Det finns helt klart en politisk agenda för att trycka tillbaka det fria ordet. Kultur är så viktig när det gäller att bygga ett samhälle - nu finns krafter som försöker använda utvecklingen i motsatt riktning. Jag tror att vi har en stor politisk strid framför oss och att kulturen kommer att vara i fokus framöver. 

Så vad kan rent konkret göras för att komma åt hoten, undrade moderatorn, kulturjournalisten Eva Beckman. 

– Skärpa straffen och försöka komma åt ip-adresserna bakom de anonyma hoten är ett sätt, menade Mikael Damberg som också ansåg att det är dags att utkräva ansvar av de digitala plattformar som gör det möjligt att hota på nätet.

– Det är en känslig fråga och en balansgång. Men kan vi inte ställa folk till svars så kommer hoten att eskalera.

 

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Axelsson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Eskilstuna

Man gripen för olaga hot efter bostadsbråk i Fröslunda

Eskilstuna

Två unga män hotade personal vid butiksrån

Brott & Straff

Polis sköt vid biljakt i Göteborg

Brott & Straff

Protester sedan björn dödats i Frankrike

Brott & Straff

Experten: Svårt att sälja stulna dockor

Visa fler