Strängnäs kommun är bättre än kommunhuset

Strängnäs 31 juli 2020 05:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tidskriften Fokus publicerade i juni 2020 en rankinglista ”BästAttLeva” över alla Sveriges 291 kommuner. Intressant att Strängnäs kommun fick plats 94. Men andra bedömare, som t.ex. Kolada (SKR), Ekonomifakta, etc. (vilka tittar på kommunens verksamhet) placerar oss inte lika bra. Vid en närmare granskning av Fokus siffror framträder också ett tydligt mönster.

Där kommunen har stort ansvar, som i utbildning, kultur och fritid, och ekonomi, får Strängnäs sämre ranking (ca rankingplats 140). Dvs en typisk svensk snittkommun. Att utbildning ges så hög ranking som plats 128 är friskolornas förtjänst. Lärarförbundets och Koladas enkäter placerar kommunens grundskolor däremot i den absoluta botten.

För stunden håller kommunledningen hårt i ekonomin och det gav plats 112 i rankingen. Det har dock resulterat i att vi håller på att bli en ”nattvandrar-kommun”, dvs kommunen gör alla möjliga ”kring-saker”, men misslyckas med det den egentligen ska göra: skola, omsorg och trygghet (det senare på plats 233!). 

Den stora skuldsättningen tvingar fram strama tyglar, vilket kortsiktigt ser bra ut, men kommunen lever i en strypsnara. När majoriteten t ex bestämmer att de ska bygga ett nytt gymnasium, vilket många skolkunniga är helt emot, finns det inte pengar till det. Men politiker gillar sina monument och därför föreslås att kommunens fjärrvärmeverk säljs, för att finansiera gymnasiet. Majoriteten bryr sig inte om att ett fjärrvärmeverk är ett s k naturligt monopol och strategiskt viktigt, därför borde kommunen kontrollera ägande – speciellt som kommunen själv utgör 70 procent av brukarna! Dessutom är fjärrvärmen en av de få verksamheter i kommunen som har ett positivt kassaflöde, som stöder kommunens finanser.  

Åter till Fokus rankingen. När kommunens makthavare tappar inflytande börjar det hända saker: sociala förhållanden och hälsa (plats 37) och miljö (plats 45). När sen nationella lagar och närheten till Stor-Stockholms ekonomiska motor tar över, tillhör vi, enligt Fokus, en av de bästa platserna i landet att leva på: demografi (plats 17), bostäder (plats 58) och arbetsmarknad (plats 61).

Strängnäs goda placering i Fokusrankingen beror på sådant som ligger utanför lokalpolitikens och kommunförvaltningens kontroll. Fokusundersökningen är dåliga nyheter för både kommunledning och skattebetalare.

Marie Nilsson
Tankesmedjan SER, Jan Rudengren, Lars Larsson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Sörmland

Region Sörmland satsar 45 miljoner på återhämtning – för alla sina 8 000 medarbetare

Sörmland

Vänsterpartiet motsätter sig höjda biljettpriser: "Vi vill ju att folk ska åka kollektivt"

Sörmland

Fortsatt långa väntetider till 1177 – oppositionspolitiker vill se ny upphandling

Strängnäs

Adel Daoud hölls sövd i elva dygn – kolonilotten till stor glädje efter covid-19: "Varit här nästan varje dag"

Politik

Kristerssons tal i Strängnäs: Använd terrorlagar mot gängkriminella

Visa fler