Butiksdöden i Flens centrum har accelererat

Flens kommun 3 december 2019 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skyltsöndagen. Tända ljus, folkvimmel, doft av pepparkakor och glögg. Vackert dekorerade skyltfönster där barn trängs för att se vad handlarna har hittat på. 

Ja, ungefär så önskar sig många att det borde vara. Men så är det inte i Flen. 

Butiksdöden i Flens centrum har under det senaste året accelererat. Coop, Vallinska bokhandeln, Elbutiken, PMU:s second hand, syaffären, ett antal restauranger – alla har flyttat eller stängt. Den nedåtgående spiralen skapar ett intryck av ödslighet och otrygghet i Flen.

Samtidigt som ljusen släcks i centrum sitter många småföretagare på enkla arbetsplatser i det egna hemmet. Många av oss har inte behov av, eller råd med, de stora och dyra affärslokaler som finns i centrum. 

Det är lokaler som ofta är anpassade efter köpvanor och affärsmodeller som tillhör historien. Näthandel, externa köpcentrum och pendlare som handlar på andra orter gör det svårt att driva traditionell detaljhandel i mindre tätorter. 

Men vi kan ju göra andra, nytänkande saker med de tomma lokalerna: varför inte ett designtorg där många företagare samverkar? Eller ett flexibelt coffice, en innovativ kombination av arbetsplats, mötesplats och café. Kanske kan flera föreningar samarbeta om en större lokal, i stället för att sitta utspridda.

Flen är en paradox: sorgligt och hoppingivande på samma gång. Mycket ser mörkt ut, men i tider av stora samhällsomvandlingar finns också möjligheter. 

Vi som bor här kan kliva in i tomrummen, tända lyset, och skapa något nytt. För att lyckas måste många samarbeta: föreningar, företag, fastighetsägare, privatpersoner och myndigheter har alla nytta av ett levande centrum.

Det krävs inte minst draghjälp från kommunen, som har satsat mycket på Bruksområdet i Hälleforsnäs, och gjort riskabla storaffärer som köpet av Volvofastigheten. Kanske är det strategiskt riktiga investeringar – men nu är det dags att ägna omsorg även åt småföretag, föreningar och alla medborgares livsmiljö i Flens centrum.

Vi har inventerat de tomma lokalerna i Flens centrum och funnit över 20 stycken. Hör gärna av dig om du vill hjälpa oss att fylla tomrummen i Flen med nytt ljus, möjligheter och idéer. 

En sak är säker: gör vi inget, så händer inget. 

Therés Eriksson

VD för Daghall Creations

Johan Eriksson

Widegrens förlag


Ämnen du kan följa
Läs mer!
Konsert

Flera pianister i toppklass klara för konserter i Flen

Flen

Två personer till sjukhus efter bilkrock i Flen

Flen

Räddningstjänsten larmades om brand

Bettna

Omfattande rättegång gällande människorov inleds i dag

Mellösa

Alla elever i Kyrkskolan fick meta – och ett eget spö

Visa fler