Kopparstick med tyngd och svärta

Svartvita, detaljerade, metaforiska och inte särskilt stora. Men Åke Johanssons bilder smyger sig på med sina mångbottnade motiv.

Sverige 8 november 2019 17:39

På Ebelingmuseet i Torshälla visas nu "Which side are you on" - tre sviter och två fristående bilder av grafikern Åke Johansson. 

Sedan ett par år tillbaka producerar konstnären, som är född 1948, utbildad i Malmö och räknas som en av Sveriges främsta kopparstickare, inte längre nya bilder. Men Åke Johansson medverkar själv under lördagens vernissage i Ebelingmuseet och har bidragit med verk till utställningen. 

Stommen i "Which side are you on" utgörs dock av bilder som lånats ut av Janne Svensson, konstprofil och konstsamlare i Eskilstuna. 

Marie Andersson är intendent vid Ebelingmuseet, hon berättar att hon blivit alldeles tagen av bilderna under arbetet med att curera och hänga utställningen. Bladen, som är skapade under åren 1978-2013, känns relevanta och dagsaktuella.

– Det präglas av detaljrikedom och sorgsenhet, de har en tung innebörd och visar utslagna och utsatta individer och tar upp teman som flykt, ensamhet, utsatthet och klimathot. För mig växer den, säger Marie Andersson och berättar att hon ibland behövt sätta sig ner för att hon har blivit starkt påverkad av bilderna. 

– Det har varit roligt att arbeta med utställningen, den känns viktig. 

Här visas "Requiemsviten" som innehåller grafiska blad som fått sina titlar av delarna i en katolsk dödsmässa. Bilderna är skapade under 1990-talet och har sin utgångspunkt i Balkankriget och sönderfallet i Europa. 

På en annan vägg hänger "Cirkussviten" där bilderna visar inspärrade varelser, mänskliga brister och går in bakom kulisserna, gestaltar hierarkiska system och ställer existentiella frågor. Åke Johansson började arbeta med "Cirkussviten"  1978. Den sista bilden tillkom 1989, vilket säger något om det tidskrävande och extremt känsliga och noggranna arbete som tekniken kopparstick kräver.

Åke Johansson har ofta inspirationskällan i litteraturen. Sviten "Ur Marlows dagbok" är sprungen ur läsningen av Joseph Conrads roman "Mörkrets hjärta" som kan ses både som en kritik av kolonialismen och en psykologisk, inre resa.  

Även Åke Johansson senaste verk från 2013, "Roadmap to Lampedusa" inspirerat av ett wallraffreportage av den italienska journalisten Fabrizio Gatti, som levde som flykting, visas i utställningen som pågår 9 november till 4 januari.

Den 6 november- 15 december visas också utställningen "Det du blir glad eller mår bra av" med bilder från Svenskt barnbildarkiv i Ebelingmuseet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Catarina Nitz

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Eskilstuna

Störningar i trafiken på E20 efter olycka

Fotboll

Näshulta vann tidiga seriefinalen mot Högsjö

Brott & Straff

Stal permobil – och flydde på den

Sport

Nyförvärvet poängräddare mot Piteå

Brott & Straff

Synnerligen grovt narkotikabrott i Stockholm

Visa fler